Επιστροφή

Μικρά ψωμάκια brioche

16 μικρά ψωμάκια

Συστατικά
  

  • 200 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμοί
  • 6 γρ μαγιά ξερή
  • 3 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 450 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
  • 70 γρ βούτυρο μαλακό
  • 2 αυγά

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης ή τον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, το γάλα , τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθούν τα στερεά υλικά και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και τα αυγά χτυπημένα σιγά σιγά στα υγρά και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ ζυμώνουμε περίπου 10λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Με το χέρι θα ζυμώσουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη και κάνουμε μερικά διπλώματα σηκώνοντας τη ζύμη.
  • Δημιουργούμε μια μπάλα και την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 έως 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βγάζουμε από το μπολ πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μοιράζουμε στη μέση. Φτιάχνουμε ένα κορδόνι και κόβουμε σε οκτώ ισοβαρή κομμάτια (περίπου 60-65 γρ) Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Για καλύτερη ευκολία στο πλάσιμο μπορούμε να λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
  • Αραδιάζουμε τα μπαλάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν.
  • ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 λεπτά, ψεκάζοντας περιοδικά με νερό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε να κρυώσουν. Διατηρούνται για λίγες μέρες σε σακουλάκι τροφίμων.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε αλείφουμε με αυγό ή νερό πριν το ψήσιμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλα σπόρια.
Όπως έγραψα και στην αρχή το μέγεθος είναι θέμα επιλογής. Αν τα κάνουμε μεγαλύτερα ο χρόνος ψησίματος θα είναι μεγαλύτερος.
Ανάλογα το αλεύρι σας πιθανόν να χρειαστεί λίγη ποσότητα επιπλέον στο ζύμωμα.