share

Μικρά ψωμάκια brioche

από
Μικρά ψωμάκια brioche

Αυτά τα μικρά ψωμάκια μπορείτε να τα φτιάξετε για ατομικά μικρά σάντουιτς ή αν τα κάνετε μεγαλύτερα μπορείτε να να τα χρησιμοποιήσετε για τα burger σας με κρέας ή όχι, όπως αυτό .

Εγώ τα έφτιαξα για να τα προσφέρω σε φίλους σε μια τελετή και άρεσαν πολύ σε όλους, γιαυτό ετοιμάζομαι για τη δεύτερη δόση για καθημερινή χρήση στα πρωϊνά μου ή στα βραδινά μου ελαφρά γεύματα.

Δοκιμάστε τα.

Μικρά ψωμάκια brioche

16 μικρά ψωμάκια

Συστατικά
  

  • 200 ml νερό θερμοκρασία 28-30 βαθμοί
  • 6 γρ μαγιά ξερή
  • 3 κουτ. σούπας γάλα χλιαρό
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 450 γρ αλεύρι δυνατό και λίγο επιπλέον για το πλάσιμο
  • 70 γρ βούτυρο μαλακό
  • 2 αυγά

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα που μοιάζει με ψίχουλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης ή τον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, το γάλα , τη ζάχαρη και τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθούν τα στερεά υλικά και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού και τα αυγά χτυπημένα σιγά σιγά στα υγρά και ζυμώνουμε με το χέρι ή με το μίξερ. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ ζυμώνουμε περίπου 10λεπτά σε μέτρια ταχύτητα. Με το χέρι θα ζυμώσουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας αλευρωμένη και κάνουμε μερικά διπλώματα σηκώνοντας τη ζύμη.
  • Δημιουργούμε μια μπάλα και την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 έως 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βγάζουμε από το μπολ πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη μοιράζουμε στη μέση. Φτιάχνουμε ένα κορδόνι και κόβουμε σε οκτώ ισοβαρή κομμάτια (περίπου 60-65 γρ) Τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Για καλύτερη ευκολία στο πλάσιμο μπορούμε να λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας.
  • Αραδιάζουμε τα μπαλάκια σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους. Αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 30 έως 45 λεπτά να φουσκώσουν.
  • ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 λεπτά, ψεκάζοντας περιοδικά με νερό.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε να κρυώσουν. Διατηρούνται για λίγες μέρες σε σακουλάκι τροφίμων.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε αλείφουμε με αυγό ή νερό πριν το ψήσιμο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή άλλα σπόρια.
Όπως έγραψα και στην αρχή το μέγεθος είναι θέμα επιλογής. Αν τα κάνουμε μεγαλύτερα ο χρόνος ψησίματος θα είναι μεγαλύτερος.
Ανάλογα το αλεύρι σας πιθανόν να χρειαστεί λίγη ποσότητα επιπλέον στο ζύμωμα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode