Επιστροφή

Το δικό μου οσομπούκο

Συστατικά
  

  • Μία φέτα κρέας από κότσι μοσχαρίσιο
  • 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 50 ml κρασί κατά προτίμηση λευκό
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 150 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε την περίσσεια.
  • Σε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε το κρέας και το θωρακίζουμε και από τις δυο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε στη γάστρα με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε και πάλι το κρέας στη γάστρα και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, τα ντοματάκια και λίγο νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας και μόλις πάρει βράση βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  • Μετά από 30 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ελέγχοντας να μη στεγνώσει από υγρά. Αφήνουμε για μια ώρα ακόμη. Ελέγχουμε αν έχει βράσει το κρέας και να έχει μελώσει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα μπασμάτι βουτύρου με κουρκουμά ή πατάτες τηγανητές ή ένα πουρέ.

Σημειώσεις

Αντί του νερού μπορούμε να προσθέσουμε ένα ζωμό κρέατος ή και λαχανικών.
Εγώ προτίμησα για συνοδευτικό το ρύζι μπασμάτι.
Επειδή δεν είχα λευκό κρασί χρησιμοποίησα ένα κόκκινο με το οποίο συνόδευσα και το πιάτο μου.
29/1/2023 με πουρέ αυτή τη φορά.