Έχω ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος κατά πολύ. Όταν πηγαίνω σε χασάπη, μια φορά την εβδομάδα, είμαι μόνιμα προβληματισμένη στο τι να πάρω. Το Σάββατο που μας πέρασε πήγα με την ελπίδα να βρω γίδα, όμως πληροφορήθηκα ότι δεν έχει ζήτηση και φέρνει μια το τόσο.
Χαζεύοντας το ψυγείο με τα κρέατα αποφάσισα στην επιλογή ενός κομματιού οσομπούκο, χωρίς να έχω ιδέα πως θα το μαγείρευα, έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Στο σπίτι έριξα μια ματιά στο δίκτυο, είδα διάφορες προτάσεις και έκανα τη δική μου εκδοχή με τα υλικά που είχα. Σημασία έχει ότι βγήκε ένα νόστιμο πιάτο με πολύ μαλακό κρέας και μια υπέροχη μελωμένη σάλτσα.
Το δικό μου οσομπούκο
Συστατικά
- Μία φέτα κρέας από κότσι μοσχαρίσιο
- 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
- 1-2 σκελίδες σκόρδου
- 50 ml κρασί κατά προτίμηση λευκό
- 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 150 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε την περίσσεια.
- Σε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε το κρέας και το θωρακίζουμε και από τις δυο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε στη γάστρα με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
- Μεταφέρουμε και πάλι το κρέας στη γάστρα και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα καρότα, τα ντοματάκια και λίγο νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας και μόλις πάρει βράση βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
- Μετά από 30 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ελέγχοντας να μη στεγνώσει από υγρά. Αφήνουμε για μια ώρα ακόμη. Ελέγχουμε αν έχει βράσει το κρέας και να έχει μελώσει η σάλτσα.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα μπασμάτι βουτύρου με κουρκουμά ή πατάτες τηγανητές ή ένα πουρέ.
Ξανθούλα μου, άλλη μία φορά με εξέπληξες θετικά! Γνώριζα το osso buco, μόνο με τη γνωστή διαδικασία κατσαρόλας! Θα εφαρμόσω τη δική σου πρόταση, εντός των ημερών!
Θέλγια είναι μια πολύ εκδοχή γιατί σιγοβράζει – σιγοψήνεται και βγαίνει πολύ μαλακό και ζουμερό το κρέας. Θα χαρώ να έχω και τη δική σου γνώμη αν δοκιμάσεις.