Πλένουμε - καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά.
Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές για 2-3 λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε το κριθαράκι δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τα ντοματίνια τον πολτό ντομάτας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά. Προσθέτουμε σταδιακά ζωμό ή βραστό νερό (όπως στη διαδικασία του ριζότο).
Λίγο πριν να έχει βράσει το κριθαράκι προσθέτουμε το σαλάμι, νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε μέχρι να έχει βράσει καλά το κριθαράκι και να έχει δέσει η σάλτσα του.
Αποσύρουμε από την εστία και σερβίρουμε με τυρί αν θέλουμε ή με φύλλα βασιλικού αν έχουμε.