Γράφοντας την προηγούμενη συνταγή είχα δώσει το χαρακτηρισμό “γεύμα για ένα άτομο”
Ο φίλος μου ο Θοδωρής μου έγραψε σε μήνυμα: “Όταν κάποιος αποφασίσει να μαγειρεύει για τον εαυτό του θέλει να δώσει αγάπη στον εαυτό του” . Μια προσέγγιση που μας έχει αγγίξει, για διαφορετικούς λόγους και τους δύο.
Μαζί με αυτό έδωσε ιδέες πως θα μπορούσε να υπάρχει μια τέτοια θεματική κατηγορία στη σελίδα μου που σίγουρα εκτός από εμένα θα αφορά και άλλους που είναι μοναχικοί ή για κάποιους λόγους, ίσως διαίτης, να θέλουν ένα μόνο πιάτο φαγητού.
Για εμένα είναι πλέον ανάγκη, άλλωστε οι περισσότερες συνταγές μου είναι προτάσεις για δύο, ποτέ δεν μου (μας) άρεσε να τρώμε για πολλές μέρες το ίδιο φαγητό.
Φροντίζω να προμηθεύομαι μικρές ποσότητες υλικών να τα αξιοποιώ όλα, αυτό το έκανα πάντα, και έτσι αποφεύγω τη σπατάλη τροφίμων,( πρέπει να σεβόμαστε όσα μας δίνει ιδιαίτερα η φύση), αλλά και χρημάτων, οι καιροί είναι δύσκολοι.
Θα συνεχίσω να σας δίνω, όταν οι συνθήκες μου το επιτρέπουν, συνταγές που θα μπαίνουν στο μοναχικό μου τραπέζι, ελπίζοντας να σας αρέσουν. Βέβαια πολλαπλασιάζοντας τα υλικά μπορεί ο καθένας να φτιάξει τις ποσότητες που απαιτούν οι ανάγκες του.
Κριθαράκι με πικάντικο σαλάμι, πιπεριά και ντοματίνια
Συστατικά
- 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά κομμένη σε μικρές λωρίδες
- 2-3 μικρές σκελίδες σκόρδου
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 5 φέτες πικάντικο σαλάμι κομμένο στη μέση
- 80 γρ κριθαράκι
- 70 γρ πολτό ντομάτας
- 1 σφηνάκι λευκό κρασί
- ζωμό λαχανικών ή βραστό νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- φλούδες ή τριμμένο τυρί προαιρετικό.
Οδηγίες
- Πλένουμε - καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά. Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά.
- Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά. Συνεχίζουμε με τις πιπεριές για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τα ντοματίνια τον πολτό ντομάτας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας περιοδικά. Προσθέτουμε σταδιακά ζωμό ή βραστό νερό (όπως στη διαδικασία του ριζότο).
- Λίγο πριν να έχει βράσει το κριθαράκι προσθέτουμε το σαλάμι, νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά μας και συνεχίζουμε μέχρι να έχει βράσει καλά το κριθαράκι και να έχει δέσει η σάλτσα του.
- Αποσύρουμε από την εστία και σερβίρουμε με τυρί αν θέλουμε ή με φύλλα βασιλικού αν έχουμε.