Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι και το πλένουμε πολλές μέχρι να βγαίνει το νερό διαυγές. Προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει και αφήνουμε να μας περιμένει.
Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και αφού το καθαρίσουμε το κόβουμε σε μεγάλους κύβους. σε μια γάζα βάζουμε την κανένα τα καρδάμωμα σπασμένα και τα φύλλα δάφνης.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σοτάρουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε το κομμένο πορτοκάλι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.
Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τη γάζα με τα μπαχαρικά, το τζίτζερ, το σαφράν, αλάτι πιπέρι και το ζωμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή ένταση για 10 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε τη γάζα με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε μισή κουταλιά βούτυρο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε φόρμα ή κατευθείαν στα πιάτα προσθέτοντας λίγα φύλλα μαϊντανού.