Όταν έχεις πολλά ρόδια βάζεις και στο ρύζι και πιστέψτε με του ταιριάζει.
Προχτές στην καλύτερη λαϊκή της Αθήνας στην οδό Καλλιδρομίου, αγοράζοντας λεμόνια η φίλη μου παραγωγός άδειαζε τα ρόδια στον πάγκο. Μου λέει έλα πάρε κι αυτά τα ρόδια στα χαρίζω, θέλουν άμεσα να τα ανοίξεις, άντε πάρε άλλο ένα κι άλλο ένα για το καλό της νέας χρονιάς.
Ήρθα κι εγώ σπίτι και από τέσσερα μεγάλα ρόδια μάζεψα ένα μεγάλο μπολ σπόρους.
Και άρχισε η σκέψη τι κάνουμε τώρα;; θα μπορούσα να φτιάξω αυτό το ζελέ όμως ανακάλυψα ότι έχω ήδη ένα βαζάκι και έτσι αποφάσισα να τα κρατήσω και να τα προσθέσω σε φαγητά σαλάτες ή γλυκά των επόμενων ημερών. Μερικές ιδέες, από τα παλιά, μπορείτε να δείτε εδώ .
Η πρώτη προσθήκη έγινε σε αυτό το ρύζι το οποίο συνόδευσε τα σουτζουκάκια μας και η δεύτερη σε μια ζεστή σαλάτα κόκκινου λάχανου που θα σας δώσω τη συνταγή σε επόμενη ανάρτηση.
Πικάντικο μπασμάτι με ρόδια
Συστατικά
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο `
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- 140 γρ ρύζι μπασμάτι
- 350 ml ζωμό κοτόπουλου ή νερό ζεστό
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας σπόρους ροδιού
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια μόνο το άσπρο κομμένα σε μικρές ροδέλες
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ή πιπέρι καγιεν
Οδηγίες
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο για 2 - 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και τον κουρκουμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα ανακατεύοντας περιοδικά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου ή νερό και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε στο 1/3 της έντασης της εστίας μας. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 12 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
- Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τα σπόρια του ροδιού, τα φρέσκα κρεμμυδάκια αλάτι και πιπέρι.
- Μεταφέρουμε σε πιάτο ή πιατέλα και πασπαλίζουμε με την πάπρικα ή το πιπέρι καγιέν.