Καθαρίζουμε το κυδώνι και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει μαζί με το μισό λεμόνι και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε για 25-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν τα κομμάτια του κυδωνιού, όχι να λιώσουν.
Αλέθουμε με μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων τα αμύγδαλα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μαζί το μπέκιν την βανίλια και το καρδάμωμο.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που έχουμε, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τα αμύγδαλα χτυπώντας να ενωθούν στο μείγμα.
Ετοιμάζουμε ένα ταψάκι 20χ20 εκατ. ή διαμέτρου 20 εκατ. στρώνοντας χαρτί ψησίματος.
Μεταφέρουμε το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Βγάζουμε τα κυδώνια από το υγρό που έβρασαν και τα κόβουμε σε μικρότερες φέτες. Τα αραδιάζουμε πάνω από το μείγμα χωρίς να τα βυθίσουμε σε αυτό, με το ψήσιμο θα βυθιστούν μόνα τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 -30 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο σε εμάς άρεσε περισσότερο.