Ένα μεγάλο κυδώνι που στεκόταν στο καλάθι για πολλές μέρες ήταν η αφορμή για αυτό το κέικ.
Επιπλέον μου αρέσει η προσθήκη του τριμμένου αμύγδαλου στα κέικ, τα έχω προσθέσει και άλλες φορές μπορείτε να δείτε εδώ, έτσι συνδύασα και τα δυο με ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα.
Το πάχος του κέικ επιλέχτηκε να είναι λεπτό αν θέλετε ένα πιο παχύ κέικ θα πρέπει να προσθέσετε επιπλέον τις μισές ποσότητες των υλικών του κέικ και πιο βαθύ σκεύος ή μια βαθιά φόρμα του κέικ.
Οι φωτογραφίες το αδικούν, της νύχτας τα καμώματα…
Κέικ με κυδώνια και αμύγδαλα
Συστατικά
Για τα κυδώνια
- 1 μεγάλο κυδώνι ή δύο μικρά
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1/2 λεμόνι
- 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
Για το κέικ
- 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 γρ ζάχαρη
- 2 αυγά
- 65 γρ αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 75 γρ Αμύγδαλα αλεσμένα στο μπλέντερ
- 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 1/4 κουτ. γλυκού πράσινο καρδάμωμο τριμμένο
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε το κυδώνι και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και το βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει μαζί με το μισό λεμόνι και το ξύλο κανέλας. Βράζουμε για 25-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά να μαλακώσουν τα κομμάτια του κυδωνιού, όχι να λιώσουν.
- Αλέθουμε με μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων τα αμύγδαλα. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε μαζί το μπέκιν την βανίλια και το καρδάμωμο.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με το μίξερ που έχουμε, βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τα αμύγδαλα χτυπώντας να ενωθούν στο μείγμα.
- Ετοιμάζουμε ένα ταψάκι 20χ20 εκατ. ή διαμέτρου 20 εκατ. στρώνοντας χαρτί ψησίματος. Μεταφέρουμε το μείγμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε τα κυδώνια από το υγρό που έβρασαν και τα κόβουμε σε μικρότερες φέτες. Τα αραδιάζουμε πάνω από το μείγμα χωρίς να τα βυθίσουμε σε αυτό, με το ψήσιμο θα βυθιστούν μόνα τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 -30 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
- Τρώγεται ζεστό αλλά και κρύο σε εμάς άρεσε περισσότερο.
Σημειώσεις
Το "σιρόπι" που έβρασαν τα κυδώνια δεν το πετάμε, αν θέλουμε μπορούμε να σιροπιάσουμε το κέικ με αυτό για ένα πιο ζουμερό αποτέλεσμα ή να βράσουμε περισσότερα κυδώνια και όσα περισσέψουν από το κέικ, να τα φάμε ως κομπόστα.
Αντί για τα κυδώνια μπορούμε να προσθέσουμε αχλάδια, ο χρόνος βρασμού ίσως θα είναι μικρότερος.