Επιστροφή

Κέικ με αχλάδια και χουρμάδες

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη καστανή συν μια κουταλιά για την επικάλυψη
  • 2 αχλάδια
  • 4-5 χουρμάδες
  • 2 αυγά
  • 100 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 50 γρ από το βούτυρο και 50 γρ από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα χωρητικότητας 1 κιλού. Μεταφέρουμε στη φόρμα το μείγμα φρούτων και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα κουζίνας προσθέτοντας σιγά σιγά τα αυγά.
  • Μόλις το μείγμα αφρατέψει προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και τη βανίλια ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα φρούτα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή και τότε βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτού ή ένα λικέρ ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε χουρμάδες μπορείτε να προσθέσετε ένα αχλάδι επιπλέον.
Αν θέλετε να φτιάξετε τα ατομικά κέικ θα μοιράστε το φρούτα σε 5 βουτυρωμένα πυρίμαχα μπολ και από πάνω θα βάλετε το μείγμα του κέικ. Το ψήσιμο θα γίνει σε λιγότερη ώρα ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα. Μπορεί να καταναλωθούν κατευθείαν από τα μπολάκια χωρίς ξεφορμάρισμα.