Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπολ βάζουμε 50 γρ από το βούτυρο και 50 γρ από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα χωρητικότητας 1 κιλού.
Μεταφέρουμε στη φόρμα το μείγμα φρούτων και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα κουζίνας προσθέτοντας σιγά σιγά τα αυγά.
Μόλις το μείγμα αφρατέψει προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και τη βανίλια ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα φρούτα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή και τότε βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει.
Ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτού ή ένα λικέρ ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί.