Κέικ με αχλάδια και χουρμάδες

από
Κέικ με αχλάδια και χουρμάδες

Δυο αχλάδια ώριμα και μερικοί χουρμάδες που υπήρχαν στο ψυγείο στάθηκαν η αφορμή για αναζήτηση συνταγής κέικ, προκειμένου να ευχαριστήσω και το σύντροφο μου που είπε ότι έχω πολλές μέρες να φτιάξω κέικ.

Η συνταγή είναι προσαρμογή από καρτέλα Αγγλικού ΣΜ με την πρόταση να γίνουν ατομικά, σε πυρίμαχα μπολάκια. Εγώ προτίμησα μια μικρή μακρόστενη φόρμα.

Δοκιμάστε το!

Κέικ με αχλάδια και χουρμάδες

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ ζάχαρη καστανή συν μια κουταλιά για την επικάλυψη
  • 2 αχλάδια
  • 4-5 χουρμάδες
  • 2 αυγά
  • 100 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε το κουκούτσι από τους χουρμάδες και τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 50 γρ από το βούτυρο και 50 γρ από τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κομμένα φρούτα και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα.
  • Στρώνουμε με βουτυρωμένο χαρτί ψησίματος μια μακρόστενη φόρμα χωρητικότητας 1 κιλού. Μεταφέρουμε στη φόρμα το μείγμα φρούτων και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα κουζίνας προσθέτοντας σιγά σιγά τα αυγά.
  • Μόλις το μείγμα αφρατέψει προσθέτουμε το αλεύρι, την κανέλα και τη βανίλια ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα πάνω από τα φρούτα και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 - 45 λεπτά. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή και τότε βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε το κέικ σε πιατέλα. Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια μπάλα παγωτού ή ένα λικέρ ή ένα ποτήρι γλυκό κρασί.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε χουρμάδες μπορείτε να προσθέσετε ένα αχλάδι επιπλέον.
Αν θέλετε να φτιάξετε τα ατομικά κέικ θα μοιράστε το φρούτα σε 5 βουτυρωμένα πυρίμαχα μπολ και από πάνω θα βάλετε το μείγμα του κέικ. Το ψήσιμο θα γίνει σε λιγότερη ώρα ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα. Μπορεί να καταναλωθούν κατευθείαν από τα μπολάκια χωρίς ξεφορμάρισμα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • AMALIA
    • 30 Σεπτεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Πάνω που βρέθηκα με μερικά αχλάδια ώριμα ήρθε η συνταγούλα η κατάλληλη! Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

      • Ξανθή
      • 30 Σεπτεμβρίου 2019
      Απάντηση

      Καλή εβδομάδα Αμαλία μου, περιμένω εντυπώσεις!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode