Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα). Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε.
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις χαράζουμε κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε μέσα στη χαραγή με αλάτι. Τις αφήνουμε για μισή ώρα σε σουρωτήρι. Στύβουμε τις μελιτζάνες με το χέρι μας, τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε μεγάλο τηγάνι γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρουμε σε ταψί με το άνοιγμα προς τα επάνω κι αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μισό ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι προσθέτουμε την ντομάτα και τα σκόρδα και τα βρασμένα ρεβίθια. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού μεταφέρουμε το μείγμα των ρεβιθιών στο άνοιγμα από τις μελιτζάνες γεμίζοντας τες καλά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει από το τηγάνισμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι, για 30 λεπτά. Καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με καπάκι αν υπάρχει ή με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής ελιές και φρέσκο ψωμί.