Μελιτζάνες με πικάντικα ρεβίθια

από
Μελιτζάνες με πικάντικα ρεβίθια

Νηστεία σήμερα και από χτες σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να φτιάξω.

Μελιτζάνες είχα φέρει από το χωριό όπου κάναμε ολιγοήμερες διακοπές, τις έχω φτιάξει ξανά με ρεβίθια στο φούρνο με μια άλλη συνταγή.

Ιμάμ δεν ήθελα να φτιάξω κι εκεί που τα σκεφτόμουν όλα αποφάσισα να κάνω τις μελιτζάνες σαν το ιμάμ αλλά η γέμιση δεν θα ήταν η κλασική αλλά πικάντικα ρεβίθια.

Το αποτέλεσμα μας άρεσε πάρα πολύ, ήταν και οι μελιτζάνες πάρα πολύ καλές, έχω πολύ καιρό να φάω τόσο νόστιμες μελιτζάνες και κρίμα που είναι τόσο μακριά η παραγωγός.

 

Μελιτζάνες με πικάντικα ρεβίθια

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 4 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 100 γρ βρασμένα ρεβίθια βάρος βρασμένων
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 κουτ γλυκού ρας ελ χανούτ
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα). Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε.
  • Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες τις χαράζουμε κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε μέσα στη χαραγή με αλάτι. Τις αφήνουμε για μισή ώρα σε σουρωτήρι. Στύβουμε τις μελιτζάνες με το χέρι μας, τις σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε σε μεγάλο τηγάνι γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρουμε σε ταψί με το άνοιγμα προς τα επάνω κι αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Στο μισό ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι προσθέτουμε την ντομάτα και τα σκόρδα και τα βρασμένα ρεβίθια. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
  • Με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού μεταφέρουμε το μείγμα των ρεβιθιών στο άνοιγμα από τις μελιτζάνες γεμίζοντας τες καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο που είχαμε κρατήσει από το τηγάνισμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι, για 30 λεπτά. Καλό είναι να σκεπάσουμε το ταψί με καπάκι αν υπάρχει ή με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής ελιές και φρέσκο ψωμί.

Σημειώσεις

Τα δικά μου ρεβίθια ήταν κονσέρβας, δύσκολο να τα βρει κάποιος. Μπορείτε να βράσετε ρεβίθια και να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη για εύκολη χρήση όταν τα χρειαστείτε.
Το ρας ελ χανούτ είναι Μαροκινό μπαχαρικό και μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα με μπαχαρικά, ταιριάζει πολύ με τα όσπρια, ρύζι, κους κους, αρνί, κοτόπουλο.
Θα μπορούσατε να το φτιάξετε και μόνοι σας αν αναμίξετε τα παρακάτω μπαχαρικά:  μαύρο πιπέρι, τζίντζερ, κόλιανδρο, καπνιστή πάπρικα, μπαχάρι, κάρδαμο, κρόκο, μοσχοκάρυδο, κουρκούμη, καγιέν, γαρίφαλα και ροδοπέταλα.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode