Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Τις τοποθετούμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 10 λεπτά δοκιμάζοντας να τρυπιούνται και έχουν μαλακώσει καλά.
Στραγγίζουμε και περνάμε από κρύο νερό.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Εναλλακτικά χτυπάμε το σκόρδο σε γουδί με λίγο αλάτι και το προσθέτουμε στον επεξεργαστή μαζί με το λάδι και το ξύδι.
Προσθέτουμε τις βρασμένες αγκινάρες και χτυπάμε δυνατά μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή κρέμα.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται λάδι ή ξύδι.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον τηγανητό μπακαλιάρο ή κάποιο άλλο ψάρι ψητό ή τα ψητά λαχανικά μας.