Μετά από την ταραμοσαλάτα με αγκινάρες γιατί όχι και σκορδαλιά με αγκινάρες!! Μια ιδέα της στιγμής βλέποντας τις αγκινάρες μπροστά μου αντί για τις πατάτες που κλασικά βάζω στη σκορδαλιά.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει δύο φορές μια την 25η Μαρτίου και μια των Βαΐων, είχα υποσχεθεί την συνταγή και σας την παρουσιάζω.
Φροντίστε οι αγκινάρες να είναι πολύ τρυφερές είναι σημαντικό.
Οι ποσότητες που σας δίνω είναι γι ένα μικρό μπολάκι σαν αυτό της φωτογραφίας.
Σκορδαλιά με αγκινάρες
Συστατικά
- 3 τρυφερές φρέσκες αγκινάρες
- 4 σκελίδες σκόρδου
- 40-50 ml ελαιόλαδο
- 20 -25 ml ξύδι
- αλάτι
- λεμόνι χυμό για το καθάρισμα των αγκιναρών
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε νερό με το χυμό του λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
- Τις τοποθετούμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 10 λεπτά δοκιμάζοντας να τρυπιούνται και έχουν μαλακώσει καλά. Στραγγίζουμε και περνάμε από κρύο νερό. Αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και τις σκελίδες σκόρδου. Χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Εναλλακτικά χτυπάμε το σκόρδο σε γουδί με λίγο αλάτι και το προσθέτουμε στον επεξεργαστή μαζί με το λάδι και το ξύδι.
- Προσθέτουμε τις βρασμένες αγκινάρες και χτυπάμε δυνατά μέχρι να πάρουμε μια ομοιογενή κρέμα.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται λάδι ή ξύδι.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον τηγανητό μπακαλιάρο ή κάποιο άλλο ψάρι ψητό ή τα ψητά λαχανικά μας.
Σημειώσεις
Μπορεί να συνοδεύσει και ψητά λαχανικά.
Για το καθάρισμα της αγκινάρας μπορείτε να δείτε εδώ.