Πλένουμε τα περγαμόντα καλά και με εργαλείο ή ελαφρό τρίφτη αφαιρούμε προσεκτικά λίγο από την εξωτερική φλούδα χωρίς να φτάνουμε στο άσπρο μέρος του φρούτου.
Κόβουμε ένα κομμάτι από κάθε πλαϊνό του φρούτου και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το φρούτο σε αυτά τα ανοίγματα.
Χαράζουμε κάθετα το φρούτο σε 5- 6 λωρίδες και με προσοχή αφαιρούμε τις φλούδες. Αν οι φλούδες έχουν πολύ άσπρο από μέσα με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε μέρος του. Το πολύ άσπρο δίνει την πικράδα στη φλούδα που θα επεξεργαστούμε. Ζυγίζουμε τις φλούδες.
Κρατάμε λίγα κουκούτσια και ίνες από το εσωτερικό του φρούτου και τα δένουμε σε μια οργαντίνα ή σε τούλι.
Τυλίγουμε σε ρολό τις φλούδες και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ή τις περνάμε σε κλωστή μαγειρικής.
Αν αυτό είναι δύσκολο ή κάποιες φλούδες έσπασαν κατά την αφαίρεση τις κόβουμε σε λωρίδες.
Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντας σε βραστό νερό για 5 λεπτά και αυτό το επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές για 3 λεπτά
Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να ξεπικρίσουν αλλά και να μαλακώσουν. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο όσο κι αν βράσουν με το σιρόπι δεν θα μαλακώσουν.
Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φλούδες μαζί με το τούλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να σταθεί για 12 τουλάχιστον ώρες σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα.
Βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Το πιο αρωματικό γλυκό του χειμώνα είναι έτοιμο στα βάζα μας να σερβιριστεί όλο το χρόνο!!