Η σημερινή μου συνταγή είναι πρόταση της κ. Μαρίας Διακάτου, μου πρότεινε την ιδέα όταν ζήτησα προτάσεις για το που θα μπορούσα να βάλω μια μαρμελάδα περγαμόντου Bitter.
Την κ. Διακάτου τη γνώρισα στην παρουσίαση του βιβλίου “αναβιώνοντας το Σερραικό Τραπέζι”, ήταν στο πάνελ των παρουσιαστών.
Είχαμε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων για τα περί υλικών και μαγειρικής και οι απόψεις της με βρήκαν σύμφωνη.
Η ίδια είναι chef και αυτό τον καιρό ζει στη Σύρο και δημιουργεί στο εστιατόριο ΕΥ ΖΗΝ στην Ερμούπολη και το καλοκαίρι στο Αμπέλα στην παραλία Αμπέλα της Σύρου.
Με μεγάλη προθυμία μου παραχώρησε αναλυτικά την προτεινόμενη συνταγή και εγώ σας την παρουσιάζω όπως την έφτιαξα σήμερα.
Κοπανάκια κοτόπουλου με κάπαρη και μαρμελάδα περγαμόντου
4 άτομα
Συστατικά
Για τα κοπανάκια κοτόπουλου
- 4 μεγάλα κοπανάκια κοτόπουλου
- 60 ml ελαιόλαδο ή τρεις κουταλιές της σούπας
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη
- 1 1/2 κουτ. σούπας τριμμένο τζίτζερ
- 100 ml λευκό κρασί
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας μαρμελάδα περγαμόντο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- Αλάτι και πιπέρι
Για το συνοδευτικό πουρέ με καρότο
- 500 γρ πατάτες βάρος καθαρισμένες
- 1 μεγάλο καρότο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- 150 ml γάλα
- αλάτι
Οδηγίες
Για το κοτόπουλο
- Πλένουμε τα κοπανάκια του κοτόπουλου και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κοπανάκια.
- Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε τα: κάπαρη, τζίτζερ και το μισό κρασί. Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι σχεδόν να τα σκεπάζει και βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- Στο διάστημα αυτό βάζουμε σε μπλέντερ τα: σκόρδα, μουστάρδα, μαρμελάδα, το υπόλοιπο κρασί και το βούτυρο. Ομοιογενοποιούμε και αφήνουμε να περιμένει.
- Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο και χωρίς πολύ σάλτσα, νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μείγμα από το μπλέντερ δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και βράζουμε λίγο μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Για τον πουρέ
- Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τις πατάτες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν όχι όμως να διαλύονται.
- Τρίβουμε το καρότο σε χοντρό τρίφτη. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε το μισό βούτυρο και το κύμινο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις πολτοποιούμε με την κουτάλα του πουρέ. Εναλλακτικά τις περνάμε από μύλο λαχανικών ή τις λιώνουμε με ραβδομπλέντερ με το εργαλείο του πουρέ.
- Προσθέτουμε το γάλα τα σοταρισμένα καρότα και το υπόλοιπο βούτυρο. Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό και ομοιογενές μείγμα
- Σερβίρουμε τον πουρέ και δίπλα του κοπανάκι κοτόπουλου με τη σάλτσα του.
Σημειώσεις
Αντί μαρμελάδας περγαμόντου για όποιον δεν διαθέτει, προτείνω μια άλλη μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή όπως πρότεινε φίλος ομοτράπεζος ξύσμα εσπεριδοειδών.
Μην προσθέσετε πολύ αλάτι αν η κάπαρη σας είναι ιδιαίτερα αρμυρή.
Θα μπορούσατε να το συνοδεύσετε με ένα πιλάφι.
Όπως είπα και στην αρχή η πρόταση είναι της κ Διακάτου και ως προς το συνοδευτικό.
Εγώ προσπάθησα να εκτελέσω τη συνταγή με μικρότερες ποσότητες όσο πιο πιστά μπορούσα.
Επειδή είχα και καλεσμένο μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκε από την ισορροπία των υλικών και τη νοστιμιά.
Μαρία ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες, ελπίζω να τα πούμε πάλι σύντομα.
Εσείς δοκιμάστε τη συνταγή κι αν βρεθείτε στη Σύρο τώρα ξέρετε που θα φάτε.
Ωραία πρόταση!
Πραγματικά νομίζω πως έτσι μαγειρεμένα τα κοπανάκια θα είναι αρωματικά και ζουμερά, Ξανθή.
Μου αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις, είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ νόστιμο!
Νομίζω πως αυτή η ιδιαίτερη σάλτσα θα μου αρέσει πάρα πολύ και ειλικρινά μπαίνω στον πειρασμό να συγκεντρώσω τα υλικά πολύ-πολύ σύντομα! Ιδιαίτερος, πρωτότυπος και αρωματικός συνδυασμός υλικών!
Να το κάνεις Αμαλία αξίζει!! Αν δεν έχεις αυτή τη μαρμελάδα βάλε λεμονιού.
υπέροχη πρόταση!