Επιστροφή

Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Συστατικά
  

Για τα καρότα

  • χρωματιστά καρότα
  • μείγμα μπαχαρικών από κύμινο πάπρικα, κανέλα, κόλιαντρο, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μέλι και λεμόνι προαιρετικά
  • χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης

Για το πέστο

  • 12 γρ βασιλικό
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ σούπας Χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 -4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τα πλένουμε. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε από 1/4 κουτ. γλυκού από κάθε αναφερόμενο μπαχαρικό και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα και προσθέτουμε από το μείγμα μπαχαρικών , λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.
  • Ψήνουμε τα καρότα σε σχάρα BBQ γυρίζοντας τα περιοδικά για 10 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος των καρότων ίσως ο χρόνος να διαφοροποιηθεί.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βγάζουμε τα καρότα σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το πέστο και ένα μείγμα λεμονιού -μελιού αν το επιθυμούμε. Σκορπίζουμε επιπλέον χοντροκομμένα φιστίκια από πάνω.
  • Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Σημειώσεις

Για το που θα βρείτε αυτά τα  ιδιαίτερα καρότα καλό είναι να επικοινωνήσετε με την παραγωγό την κ. Ειρήνη Κόρκου. 
Αν  δεν βρείτε προτιμήστε τα κλασικά πορτοκαλί καρότα, φροντίστε όμως να είναι φρέσκα μικρά και τρυφερά και ίσως ο χρόνος ψησίματος να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνω στη συνταγή.
Αν δεν έχετε BBQ μπορείτε να τα ψήσετε σε σχάρα κουζίνας στο γκρίλ του φούρνου.
Αυτό το  πιάτο εκτός από σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει και ένα συνοδευτικό  κρέατος
Επισήμανση: προσοχή όταν χρησιμοποιούμε καθαρισμένους έτοιμους ξηρούς καρπούς ελέγχουμε να μην υπάρχουν τυχόν τσόφλια, το αναφέρω γιατί κάποια φορά δεν  πρόσεξα επιμελώς και παραλίγο να σπάσω δόντι.