Πριν λίγες μέρες σε αυτή τη συνταγή με τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας σας είχα παρουσιάσει αυτά τα χρωματιστά καρότα που πρόσφατα ανακάλυψα από παραγωγό στην Στυλίδα. Τα είχα δει, πριν χρόνια, να τα παρουσιάζει φίλη που ζει στην Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν τα είχα συναντήσει άλλη φορά.
Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες διαβάζω ότι: Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα των καρότων ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.
Πέραν του ότι με το χρώμα τους δίνουν μια άλλη ομορφιά στο πιάτο μας είναι πολύ γευστικά, ιδιαίτερα τρυφερά και νόστιμα.
Από τα πρώτα που προμηθευτήκαμε, μερικά τα ψήσαμε μαζί με μικρά μοβ μπρόκολα και συνόδευσαν το φαγητό μας, κάποια άλλα τα φάγαμε ωμά.
Και ήρθε η ώρα της δεύτερης προμήθειας και αυτή τη φορά αφού ψήθηκαν στο BBQ έγιναν μια ζεστή σαλάτα με επικάλυψη πέστο από φιστίκια Αιγίνης.
Είχα ακούσει ότι υπάρχει εστιατόριο στην Αίγινα που σερβίρει αυτό το πέστο και ότι υπάρχει διαθέσιμο σε βαζάκια, δεν έτυχε όμως να το βρω για να το δοκιμάσω.
Έτσι αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω ένα δικό μου πέστο για το οποίο δεν μετάνιωσα.
Πάμε να σας τα παρουσιάσω.
Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια
Συστατικά
Για τα καρότα
- χρωματιστά καρότα
- μείγμα μπαχαρικών από κύμινο πάπρικα, κανέλα, κόλιαντρο, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
- μέλι και λεμόνι προαιρετικά
- χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης
Για το πέστο
- 12 γρ βασιλικό
- 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
- 3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ σούπας Χυμό λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 3 -4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα καρότα και τα πλένουμε. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε από 1/4 κουτ. γλυκού από κάθε αναφερόμενο μπαχαρικό και τα ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα και προσθέτουμε από το μείγμα μπαχαρικών , λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.
- Ψήνουμε τα καρότα σε σχάρα BBQ γυρίζοντας τα περιοδικά για 10 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος των καρότων ίσως ο χρόνος να διαφοροποιηθεί.
- Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βγάζουμε τα καρότα σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το πέστο και ένα μείγμα λεμονιού -μελιού αν το επιθυμούμε. Σκορπίζουμε επιπλέον χοντροκομμένα φιστίκια από πάνω.
- Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.
Ωχ, δεν τα εχω ξαναδει αυτα τα καρότα, θα τα ψάξω όμως! Πολυ ωραίο συνοδευτικό, με αρώματα και πρωτότυπη γεύση!
Αμαλία είναι όντως ιδιαίτερα σε γεύση, επικοινώνησε με την παραγωγό να σε βοηθήσει που θα τα βρεις.
Τι ωραία ιδέα!Δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ έτσι τα καρότα!Ένας ακόμη τρόπος να τα απολαύσουμε και να τα γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι!Ξανθή, ελπίζω να τα πούμε από κοντά σύντομα!
Ειρήνη ήταν πάρα πολύ καλά τα έκανα δυο φορές μια με το πέστο και μια με μια σάλτσα με μέλι και λεμόνι. Ελπίζω να με φέρει ο δρόμος στα πάτρια και να μπορέσω να έρθω από το κτήμα. Σε ευχαριστώ πολύ.