share

Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

από
Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Πριν λίγες μέρες σε αυτή τη συνταγή με τα μπιφτέκια γλυκοπατάτας σας είχα παρουσιάσει αυτά τα χρωματιστά καρότα που πρόσφατα ανακάλυψα από παραγωγό στην Στυλίδα. Τα είχα δει, πριν χρόνια, να τα παρουσιάζει φίλη που ζει στην Ολλανδία, στην Ελλάδα δεν τα είχα συναντήσει άλλη φορά.

Ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες διαβάζω ότι:  Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το πρωταρχικό χρώμα των καρότων  ήταν το μοβ. Ειδικοί αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι απεικονίζεται σε αιγυπτιακούς τάφους, που χρονολογούνται από το 2000 π.Χ.

Πέραν του ότι με το χρώμα τους δίνουν μια άλλη ομορφιά στο πιάτο μας είναι πολύ γευστικά, ιδιαίτερα τρυφερά και νόστιμα.

Από τα πρώτα που προμηθευτήκαμε, μερικά  τα ψήσαμε μαζί με μικρά μοβ μπρόκολα και συνόδευσαν το φαγητό μας, κάποια άλλα τα φάγαμε ωμά.

Και ήρθε η ώρα της δεύτερης προμήθειας και αυτή τη φορά αφού ψήθηκαν στο BBQ έγιναν  μια ζεστή σαλάτα  με επικάλυψη πέστο από  φιστίκια Αιγίνης.

Είχα ακούσει ότι υπάρχει εστιατόριο στην Αίγινα που σερβίρει αυτό το πέστο και ότι υπάρχει διαθέσιμο σε βαζάκια, δεν έτυχε όμως να το βρω για να το δοκιμάσω.

Έτσι αποφάσισα να αυτοσχεδιάσω ένα δικό μου πέστο για το οποίο δεν μετάνιωσα.

Πάμε να σας τα παρουσιάσω.

Χρωματιστά καρότα ψητά συνοδευμένα με πέστο από φιστίκια

Συστατικά
  

Για τα καρότα

  • χρωματιστά καρότα
  • μείγμα μπαχαρικών από κύμινο πάπρικα, κανέλα, κόλιαντρο, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • μέλι και λεμόνι προαιρετικά
  • χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης

Για το πέστο

  • 12 γρ βασιλικό
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
  • 3 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ σούπας Χυμό λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 -4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τα πλένουμε. Σε ένα μικρό μπολ αναμιγνύουμε από 1/4 κουτ. γλυκού από κάθε αναφερόμενο μπαχαρικό και τα ανακατεύουμε καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρότα και προσθέτουμε από το μείγμα μπαχαρικών , λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού.
  • Ψήνουμε τα καρότα σε σχάρα BBQ γυρίζοντας τα περιοδικά για 10 λεπτά. Ανάλογα με το μέγεθος των καρότων ίσως ο χρόνος να διαφοροποιηθεί.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για το πέστο και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βγάζουμε τα καρότα σε πιατέλα και γαρνίρουμε με το πέστο και ένα μείγμα λεμονιού -μελιού αν το επιθυμούμε. Σκορπίζουμε επιπλέον χοντροκομμένα φιστίκια από πάνω.
  • Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Σημειώσεις

Για το που θα βρείτε αυτά τα  ιδιαίτερα καρότα καλό είναι να επικοινωνήσετε με την παραγωγό την κ. Ειρήνη Κόρκου. 
Αν  δεν βρείτε προτιμήστε τα κλασικά πορτοκαλί καρότα, φροντίστε όμως να είναι φρέσκα μικρά και τρυφερά και ίσως ο χρόνος ψησίματος να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνω στη συνταγή.
Αν δεν έχετε BBQ μπορείτε να τα ψήσετε σε σχάρα κουζίνας στο γκρίλ του φούρνου.
Αυτό το  πιάτο εκτός από σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει και ένα συνοδευτικό  κρέατος
Επισήμανση: προσοχή όταν χρησιμοποιούμε καθαρισμένους έτοιμους ξηρούς καρπούς ελέγχουμε να μην υπάρχουν τυχόν τσόφλια, το αναφέρω γιατί κάποια φορά δεν  πρόσεξα επιμελώς και παραλίγο να σπάσω δόντι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 19 Απριλίου 2019
    Απάντηση

    Ωχ, δεν τα εχω ξαναδει αυτα τα καρότα, θα τα ψάξω όμως! Πολυ ωραίο συνοδευτικό, με αρώματα και πρωτότυπη γεύση!

      • Ξανθή
      • 19 Απριλίου 2019
      Απάντηση

      Αμαλία είναι όντως ιδιαίτερα σε γεύση, επικοινώνησε με την παραγωγό να σε βοηθήσει που θα τα βρεις.

    • Ειρήνη Κόρκου
    • 21 Απριλίου 2019
    Απάντηση

    Τι ωραία ιδέα!Δεν τα είχα σκεφτεί ποτέ έτσι τα καρότα!Ένας ακόμη τρόπος να τα απολαύσουμε και να τα γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι!Ξανθή, ελπίζω να τα πούμε από κοντά σύντομα!

      • Ξανθή
      • 21 Απριλίου 2019
      Απάντηση

      Ειρήνη ήταν πάρα πολύ καλά τα έκανα δυο φορές μια με το πέστο και μια με μια σάλτσα με μέλι και λεμόνι. Ελπίζω να με φέρει ο δρόμος στα πάτρια και να μπορέσω να έρθω από το κτήμα. Σε ευχαριστώ πολύ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode