Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του.
Κόβουμε σε λουρίδες το τυρί ή το τραβάμε να χωριστεί σε κορδόνια.
Tο απλώνουμε πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι.
Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά.
Μόλις έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε χοντροσπασμένα φιστίκια.
Το γλυκό συνήθως σερβίρεται ζεστό με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι ή με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.