Επιστροφή

Κιουνεφέ

Συστατικά
  

Για το σιρόπι

  • 100 γρ ζάχαρη
  • 80 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
  • 1 μικρή φλούδα λεμονιού
  • Μια τσιμπιά άρωμα βανίλιας

Για το γλυκό

  • 150 γρ κανταΐφι
  • 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  • 200 γρ τυρί dil peyniri ή μαλάκα Κρήτης
  • φιστίκια Αιγίνης προαιρετικό

Οδηγίες
 

Για το σιρόπι

  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της βανίλιας. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλυκό

  • Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
  • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του.
  • Κόβουμε σε λουρίδες το τυρί ή το τραβάμε να χωριστεί σε κορδόνια.
  • Tο απλώνουμε πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι.
  • Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
  • Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά.
  • Μόλις έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε χοντροσπασμένα φιστίκια.
  • Το γλυκό συνήθως σερβίρεται ζεστό με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι ή με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Σημειώσεις

Μπορούμε να φτιάξουμε το γλυκό σε μικρό ταψί το οποίο θα ψήσουμε στο φούρνο γυρίζοντας το οπωσδήποτε να ψηθεί και από τις δύο πλευρές. Το δικό μου ψήθηκε σε εστία γκαζιού τη μια φορά και την επόμενη σε μικρό γκαζάκι. Ανάλογα την δύναμη της εστίας ίσως τροποποιηθεί ο χρόνος.
Υπάρχει πληροφορία ότι μπορεί να ετοιμαστεί και να φυλαχτεί στην κατάψυξη πριν το ψήσιμο. Δεν το έχω δοκιμάσει δεν έχω γνώμη. Επίσης όλες οι πληροφορίες μου μιλούν για κρύο σιρόπι ζεστό γλυκό
Όπως είπα και στην αρχή το γλυκό έγινε δυο φορές τη μια φορά με τυρί μαλάκα και τη δεύτερη με το τυρί dil peyniri. Σημαντικές γευστικές διαφορές εμείς δεν παρατηρήσαμε.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του βουτύρου, ένα πολύ καλό βούτυρο είναι απαραίτητο για αυτό το  γλυκό. Υπήρξε πρόταση να χρησιμοποιηθεί στάκα Κρητική, πέραν του ότι δεν είχα, θεώρησα ότι θα βγει ίσως πιο βαρύ γευστικά αλλά και από άποψη θερμίδων.
Το ειδικό τυρί θα το βρείτε είτε μέσω on line πωλήσεων είτε σε μικρό μαγαζάκι στην Καλλιθέα στην οδό Αγίων Πάντων.
Τυρί Κρητικό μαλάκα σίγουρα, οι μη Κρητικοί, θα βρείτε στην οδό Ευριπίδου στο κατάστημα Κωστάκης.
Επειδή θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής στις προτάσεις μου, να ξέρετε ότι η τιμή του ειδικού τυριού είναι διπλάσια του Κρητικού.
Στις αναζητήσεις μου και συζητήσεις είδα ότι πολλοί χρησιμοποιούν στη θέση του τυριού μοτσαρέλα ή τυρί κρέμα  και ανθότυρο αν πρόκειται να καταναλωθεί το  γλυκό κρύο. Επίσης υπάρχει πρόταση για το Ποντιακό τυρί γαΐς για το  οποίο προς το παρόν δεν έχω πληροφορίες που θα το βρει κάποιος στην Αθήνα.
Η δική μου πρόταση μετά τις δοκιμές είναι η χρήση του Κρητικού τυριού με ένα πολύ καλό βούτυρο. Εναλλακτικά θα χρησιμοποιούσα μια καλή βουβαλίσια μοτσαρέλα.
Επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα, το γλυκό έγινε σήμερα παρέα με φίλους στο εστιατόριο τους, χρησιμοποιώντας σαγανάκι μπακιρένιο, επικασιτερωμένο, το  οποίο έχει μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα  από το απλό τηγάνι του σπιτιού μου, γιαυτό το λόγο χρειάστηκε μεγαλύτερος χρόνος ψησίματος. Προσαρμόστε το χρόνο ψησίματος ανάλογα με το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε.

Οι δοκιμές ποτέ δεν σταματούν και το γλυκό σερβιρίστηκε μια μέρα  με γλυκό του κουταλιού σύκο μαζί με το σιρόπι του.
Και μια άλλη μέρα με γλυκό τριαντάφυλλο και σιρόπι αρωματισμένο με ροδόνερο.