Το κιουνεφέ είναι ένα Ανατολίτικο γλυκό που το συναντάμε στο Λίβανο, στην Τουρκία, στη Συρία και στη Παλαιστίνη, με διάφορες παραλλαγές στο σχήμα, τα υλικά του ή το σερβίρισμα.
Βασικό υλικό στο συγκεκριμένο γλυκό είναι το τυρί, το οποίο συνήθως είναι το dil peyniri, ένα τυρί από την Τουρκία το οποίο είναι μαλακό ανάλατο και διαχωρίζεται σε κορδόνια.
Πριν λίγες μέρες είδα από φίλο αυτό το γλυκό και μου κίνησε το ενδιαφέρον, αν κι εγώ με τα γλυκά ταψιού και γενικώς τα σιροπιαστά δεν έχω και πολύ καλή σχέση. Ανταλλάξαμε απόψεις για τα υλικά και άρχισα μετά το ψάξιμο διαβάζοντας και ρωτώντας. Επιπλέον ο φίλος, μου πρότεινε να χρησιμοποιήσω, αν βρω, τυρί μαλάκα από την Κρήτη.
Τότε θυμήθηκα ότι στην κατάψυξη μου υπήρχε ένα κομμάτι από αυτό το τυρί που μου είχε στείλει η Λίνα.
Μια και δυο μάζεψα και τα υπόλοιπα υλικά και η πρώτη δοκιμή έγινε.
Στη συνέχεια ήρθε η πληροφορία για το που μπορεί κάποιος να βρει το αυθεντικό τυρί και με αυτό έγινε και δεύτερη δοκιμή.
Εδώ θα καταγράψω τους δικούς μου πειραματισμούς και ευχαρίστως θα ήθελα να ακούσω τις δικές σας εμπειρίες. Στο τέλος της ανάρτησης θα δοθούν πληροφορίες για τα υλικά και που μπορείτε να τα βρείτε, γιατί πάνω από όλα πρέπει να είμαστε χρηστικοί.
Κιουνεφέ
Συστατικά
Για το σιρόπι
- 100 γρ ζάχαρη
- 80 ml νερό
- 1 κουτ. γλυκού Χυμό λεμονιού
- 1 μικρή φλούδα λεμονιού
- Μια τσιμπιά άρωμα βανίλιας
Για το γλυκό
- 150 γρ κανταΐφι
- 70 γρ βούτυρο αγελάδος λιωμένο
- 200 γρ τυρί dil peyniri ή μαλάκα Κρήτης
- φιστίκια Αιγίνης προαιρετικό
Οδηγίες
Για το σιρόπι
- Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της βανίλιας. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις λιώσει η ζάχαρη βράζουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλυκό
- Ξεμπλέκουμε το κανταΐφι με τα χέρια μας και το κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομμάτια.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα μικρό τηγανάκι -σαγανάκι (διαμέτρου 15 εκατοστών). Στρώνουμε το μισό κανταΐφι έτσι που να καλυφτεί καλά όλο το τηγάνι και τα πλανά του. Μοιράζουμε το μισό βούτυρο να πάει παντού σε όλο το κανταΐφι. Μπορούμε να βουτυρώσουμε όλο το κανταΐφι και μετά να προχωρήσουμε στο στρώσιμο του.
- Κόβουμε σε λουρίδες το τυρί ή το τραβάμε να χωριστεί σε κορδόνια.
- Tο απλώνουμε πάνω από το βουτυρωμένο κανταΐφι.
- Στρώνουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι και ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
- Ψήνουμε το γλυκό σε εστία γκαζιού για 3 λεπτά και γυρίζουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας να ψηθεί και από την άλλη πλευρά άλλα 3 λεπτά.
- Μόλις έχει ψηθεί και έχει πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε από πάνω το κρύο σιρόπι και αν θέλουμε χοντροσπασμένα φιστίκια.
- Το γλυκό συνήθως σερβίρεται ζεστό με μια μπάλα παγωτού καϊμάκι ή με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Τρελλαίνομαι για κιουνεφε!!!! πολυ ωραιο φαίνεται!!!!
Πέπη ειλικρινά τρέλανε κόσμο αυτό το γλυκό, σήμερα έγινε σε εστιατόριο φίλων και ξετρελάθηκαν.
Εξαιρετικό.Ποιό τυρί μπορώ να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά;; (αν δεν βρώ τα προτεινόμενα)
Αγαπητή Βέφα στις “Σημειώσεις” της συνταγής θα βρείτε όλες τις προτάσεις για τυριά που θα μπορούσαν να προστεθούν στο συγκεκριμένο γλυκό. Η δική μου εμπειρία είναι μόνο με dil peyniri και με Κρητική μαλάκα.
Ευχαριστούμε για τις συνταγες και τις συμβουλές σας!!!
Σας ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.