Επιστροφή

Cheesecake με βάση από φιστίκια και επικάλυψη ζελέ ρόδι

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 160 γρ φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενη βάση με διάμετρο 22 εκατ.

για την κρέμα τυριού

  • 400 γρ κρέμα τυριού
  • 250 γρ ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ αλεύρι μαλακό
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 φύλλα ζελατίνης

Για την επικάλυψη

  • 300 ml χυμό ροδιού
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • σπόρια ροδιού για το στολισμό

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τη φόρμα ή μια λαμαρίνα αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι. Εγώ χρησιμοποιώ τσέρκι και συνήθως ντύνω και το τσέρκι με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο για καλύτερο ξεφορμάρισμα.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων τρίβουμε τα φιστίκια, προσοχή μην αδειάσετε το σακουλάκι κατευθείαν στον επεξεργαστή χωρίς να ελέγξετε για τυχόν κέλυφος μέσα στη συσκευασία.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα τριμμένα φιστίκια με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε στο τσέρκι ή τη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα να καλυφτεί παντού η βάση.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα τυριού

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός της ζελατίνης) και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα κουζίνας. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και την προσθέτουμε στο μείγμα τυριού. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τη βάση φιστικιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς και αέρα για 40 λεπτά. Ανοίγουμε το φούρνο κι αφήνουμε μέσα για άλλα 45 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει καλά τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.

Για την επικάλυψη

  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και τα προσθέτουμε στο ζεστό χυμό. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Προσθέτουμε με ένα κουτάλι σταδιακά το 1/3 του ζελέ πάνω από το γλυκό αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/3 και πάλι σε λίγο το υπόλοιπο.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να σταθεροποιηθεί καλά το ζελέ και στολίζουμε με τα σπόρια ροδιού. Ο δικός μου στολισμός είναι έργο του συζύγου για το εορταστικό της ημέρας.