share

Cheesecake με βάση από φιστίκια και επικάλυψη ζελέ ρόδι

από
Cheesecake με βάση από φιστίκια και επικάλυψη ζελέ ρόδι

Μέρα γιορτής δε θα μπορούσα να μη φτιάξω ένα γλυκό. Προτίμησα αυτό το cheesecake  κάνοντας παραλλαγή και συνδυασμούς άλλων που είχα φτιάξει παλιότερα.

Η επιλογή του ροδιού έγινε για το λόγο του συμβολισμού του: Καρπός της αιωνιότητας, της αφθονίας, της γονιμότητας, της καλοτυχίας, του πλούτου, του έρωτα!!

Επειδή λοιπόν γιορτάζαμε τα 41 χρόνια  έγγαμης πορείας με το σύντροφό μου ήθελα να δώσω ένα μήνυμα συνέχειας στη ζωή μας μέσα από αυτόν το συμβολισμό.

Cheesecake με βάση από φιστίκια και επικάλυψη ζελέ ρόδι

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 160 γρ φιστίκια Αιγίνης αποφλοιωμένα
  • 50 γρ βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • τσέρκι ή φόρμα με αποσπώμενη βάση με διάμετρο 22 εκατ.

για την κρέμα τυριού

  • 400 γρ κρέμα τυριού
  • 250 γρ ξινή κρέμα ή γιαούρτι στραγγιστό
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ αλεύρι μαλακό
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 3 φύλλα ζελατίνης

Για την επικάλυψη

  • 300 ml χυμό ροδιού
  • 3 φύλλα ζελατίνης
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • σπόρια ροδιού για το στολισμό

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος τη φόρμα ή μια λαμαρίνα αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι. Εγώ χρησιμοποιώ τσέρκι και συνήθως ντύνω και το τσέρκι με χαρτί ψησίματος ελαφρά βουτυρωμένο για καλύτερο ξεφορμάρισμα.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων τρίβουμε τα φιστίκια, προσοχή μην αδειάσετε το σακουλάκι κατευθείαν στον επεξεργαστή χωρίς να ελέγξετε για τυχόν κέλυφος μέσα στη συσκευασία.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε τα τριμμένα φιστίκια με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε στο τσέρκι ή τη φόρμα και απλώνουμε ομοιόμορφα να καλυφτεί παντού η βάση.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα τυριού

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός της ζελατίνης) και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα κουζίνας. Μουλιάζουμε τη ζελατίνη σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και την προσθέτουμε στο μείγμα τυριού. Ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω από τη βάση φιστικιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 120 βαθμούς και αέρα για 40 λεπτά. Ανοίγουμε το φούρνο κι αφήνουμε μέσα για άλλα 45 λεπτά.
  • Όταν κρυώσει καλά τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 6 ώρες.

Για την επικάλυψη

  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το χυμό ροδιού με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  • Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας και τα προσθέτουμε στο ζεστό χυμό. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Προσθέτουμε με ένα κουτάλι σταδιακά το 1/3 του ζελέ πάνω από το γλυκό αφήνουμε λίγο να σταθεροποιηθεί και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο 1/3 και πάλι σε λίγο το υπόλοιπο.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα να σταθεροποιηθεί καλά το ζελέ και στολίζουμε με τα σπόρια ροδιού. Ο δικός μου στολισμός είναι έργο του συζύγου για το εορταστικό της ημέρας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • AMALIA
    • 15 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Μα πόσο ωραίο είναι αυτό το γλυκό, ανάλογο της περίστασης! Και τι ωραία η χρήση του φυστικιού για τη βαση! Πολύ όμορφη παραλλαγή του κλασσικού cheesecake!

    • paraxeno pirouni
    • 15 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Φαίνεται και σίγουρα είναι τέλειο, γιορταστικό με τα όλα του! Να τα χιλιάσετε, πάντα μαζί και πάντα ευτυχισμένοι εύχομαι!

    • Penelope
    • 16 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Σαν τα ψηλά βουνά …και χωρίς νέφη αν γίνεται, σας εύχομαι.
    Όσο για την ρόδινη παρουσίαση του γλυκού σου, εντυπωσιακή πραγματικά, Ξανθή.

    • Marion
    • 17 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Nα συνεχίσετε έτσι για πολλά πολλά χρόνια ακόμα Ξανθή.Ρόδινα κι αγαπημένα.
    Ωραίο το γλυκό και η βάση με το φιστίκι ενδιαφέρουσα.

    • mia maria
    • 17 Οκτωβρίου 2018
    Απάντηση

    Φαίνεται νοστιμότατο. Να τα χιλιάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode