Θέλουμε πεπόνι ώριμο και όσο γίνεται λεπτόφλουδο. Η ποσότητα θα ζυγιστεί μετά το καθάρισμα και ανάλογα θα υπολογιστεί και η ζάχαρη.
Κόβουμε το πεπόνι ή τα πεπόνια ανάλογα με το μέγεθος και αφαιρούμε το εσωτερικό του με ένα κουτάλι. Αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
Το τοποθετούμε σε ένα μπολ ανάδευσης ή μια σαλατιέρα βαθιά. Ζυγίζουμε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τους βάρους του ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για μερικές ώρες. Μπορεί να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο όμως.
Μεταφέρουμε σε βαθιά κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει το πεπόνι και να μην έχει πολλά υγρά.
Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσα υγρά έχει βγάλει το πεπόνι.
Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε πολτοποιούμε μερικώς με ραβδομπλέντερ ή λιώνουμε αρκετά κομμάτια με κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε τα φύλλα της λουίζας και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ανακατεύοντας περιοδικά προσέχοντας να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.
Προσθέτουμε τα χυμό λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να σταθούν με το καπάκι προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν.