Οι καλές φιλίες με τους παραγωγούς της λαϊκής μας, πάντα οδηγούν σε ωραίες συζητήσεις και νόστιμα αποτελέσματα.
Ο Γιάννης με τη Ρούλα είναι αυτοί που αργότερα θα φέρνουν ασκόλυμπρους και το αναφέρω γιατί από εκεί ξεκίνησε η φιλία μας. Έρχονται από ένα χωριό έξω από το Ναύπλιο και μόνο όταν τα περιβόλια τους έχουν εποχιακά φρούτα και λαχανικά, τους δε χειμερινούς μήνες φέρνουν και άγρια χόρτα.
Την περασμένη εβδομάδα πιάσαμε συζήτηση για το πως πάνε οι καλλιέργειες και πόσο έχουν επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες. Στην αναφορά μου ότι φέτος δεν έχω ευχαριστηθεί φρούτα πήρα την παρακάτω απάντηση: Θα σου φέρουμε πεπόνια ξερικά που έγιναν μόνα τους σε ένα χωράφι και θα κλείσεις νόστιμα το καλοκαίρι σου.
Και ναι τα πεπόνια ήρθαν, μικρά, λεπτόφλουδα νόστιμα και αρωματικά.
Και επειδή φέτος δεν είχα φτιάξει μαρμελάδα με πεπόνι δύο από αυτά έγιναν μαρμελάδα.
Άλλες ιδέες για μαρμελάδες με πεπόνι θα βρείτε εδώ και εδώ.
Αυτή τη φορά την αρωμάτισα με λουίζα από τη γλάστρα μου, εναλλακτικά αρωματίστε με αρμπαρόριζα ή βανίλια ή μαστίχα. Σε περίπτωση που βάλετε μαστίχα πριν την προσθέσετε τρίψτε τη καλά σε γουδί μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη. Η προσθήκη αρωματικών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή (ως προς την ποσότητα) έτσι που να μην σκεπάζουν το άρωμα του φρούτου.
Μαρμελάδα πεπόνι αρωματισμένη με λουίζα
Συστατικά
- πεπόνι ώριμο
- ζάχαρη
- Χυμό λεμονιού
- φύλλα λουίζας
Οδηγίες
- Θέλουμε πεπόνι ώριμο και όσο γίνεται λεπτόφλουδο. Η ποσότητα θα ζυγιστεί μετά το καθάρισμα και ανάλογα θα υπολογιστεί και η ζάχαρη.
- Κόβουμε το πεπόνι ή τα πεπόνια ανάλογα με το μέγεθος και αφαιρούμε το εσωτερικό του με ένα κουτάλι. Αφαιρούμε τη φλούδα και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
- Το τοποθετούμε σε ένα μπολ ανάδευσης ή μια σαλατιέρα βαθιά. Ζυγίζουμε και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα τους βάρους του ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί για μερικές ώρες. Μπορεί να μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο όμως.
- Μεταφέρουμε σε βαθιά κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσει το πεπόνι και να μην έχει πολλά υγρά. Ο χρόνος εξαρτάται από το πόσα υγρά έχει βγάλει το πεπόνι.
- Σε αυτό το στάδιο αν θέλουμε πολτοποιούμε μερικώς με ραβδομπλέντερ ή λιώνουμε αρκετά κομμάτια με κουτάλα του πουρέ.
- Προσθέτουμε τα φύλλα της λουίζας και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα ανακατεύοντας περιοδικά προσέχοντας να μην κολλήσει στον πυθμένα της κατσαρόλας.
- Προσθέτουμε τα χυμό λεμονιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να σταθούν με το καπάκι προς τα κάτω μέχρι να κρυώσουν.
Αυτή η μαρμελάδα είναι πολύ ιδιαίτερη και αρωματική, πραγματικά βάζει σε πειρασμό ακόμα κι εμένα που κινούμαι μόνο στις πολύ κλασσικές μαρμελάδες! Ξεχωριστή πραγματικά!
Νόστιμη μαρμελάδα! Και τι ωραίο χρώμα!
Α, υπέροχη! Συνήθως βάζω αρμπαρόριζα στις μαρμελάδες, φαντάζομαι και με τη λουίζα το άρωμα. Μαρμελάδα πεπόνι γενικότερα δε θυμάμαι να έχω δοκιμάσει. Καλό μήνα!