Επιστροφή

Lemon curd κοινώς Λεμονόκρεμα

2 βαζάκια των 220γρ

Συστατικά
  

  • 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 125 γρ βούτυρο καλής ποιότητας κομμένο σε κύβους
  • 175 γρ ζαχαρη άχνη
  • 3 φρέσκα αυγά

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και το χυμό. Χτυπάμε τα αυγά καλά με αυγογδάρτη.
  • Σε σκεύος μεταλλικό (μπασίνα) ή γυάλινο (που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες) βάζουμε το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε μπεν μαρι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγογδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Ελέγχουμε με θερμόμετρο, η κρέμα είναι έτοιμη στους 62 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη σπάτουλα, αν "ανοίξει δρόμος" χωρίς να ενώνεται είναι έτοιμη.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Καλύπτουμε με ειδικούς δίσκους ή φτιαγμένους από λαδόκολλα, κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 1 μήνα με 40 ημέρες.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε μεγάλα λεμόνια χρησιμοποιήστε 3 μικρότερα και μετρήστε το χυμό να μην ξεπερνά τα 100 ml.
Επειδή η διαδικασία είναι εύκολη αν δεν σκοπεύεται να τη χρησιμοποιήσετε σύντομα μη φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε κάποια παρασκευή μας  χωρίς  να τη μοιράσουμε σε βαζάκια.
Την αφήνουμε μέσα στο σκεύος που τη φτιάξαμε καλύπτοντας τη με σελοφάν στην επιφάνεια της μέχρι να κρυώσει.
Η ένταση της θερμότητας καθ΄όλη τη διάρκεια παρασκευής της κρέμας δεν πρέπει αν είναι δυνατή αλλά μέτρια, τόσο που  να διατηρεί το νερό στον μπεν μαρι ζεστό χωρίς να βράζει.
Ο χρόνος για το πήξιμο στη δική περίπτωση ήταν 15 λεπτά.
Επειδή ρωτήθηκα αν μπορούμε να φτιάξουμε με άλλα εσπεριδοειδή απαντώ πως ναι, απλά η ποσότητα του χυμού, για αυτές τις αναλογίες των υπόλοιπων υλικών, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 ml.
Μπορείτε να συνδυάσετε λεμόνι και lime  ή μόνο πορτοκάλι.