share

Lemon curd κοινώς Λεμονόκρεμα

από
Lemon curd

Πριν λίγες μέρες η φίλη και blogger  Μαρία μου έστειλε φρούτα από τον κήπο της, γκρέιπ φρουτ  και λεμόνια.

Τα γκρέιπ φρουτ έγιναν μαρμελάδα με ουίσκι. Με τα λεμόνια έφτιαξα ένα λιμοντσέλο και στη συνέχεια είπα να πειραματιστώ με αυτή την ξακουστή lemon curd.

Διάβασα στα βιβλία μου είδα βιντεάκια  στο youtube μίλησα με φίλους τόσο πολύ το έψαξα.

Καμία μα καμία συνταγή δεν έμοιαζε με την άλλη, ούτε στα υλικά ούτε στις ποσότητες.

Στο τέλος κατέληξα στη συνταγή που σας δίνω  η οποία είναι από βιβλίο που έχω φέρει από Λονδίνο στη φίλη μου και συνοδοιπόρησα στους Δρόμους Ζωής  την Εύα.

Και δυο λόγια από τις αναζητήσεις μου για τη χρήση της.

Κατ΄αρχήν είναι εθιστική και την τρως με το κουτάλι.

Χρησιμοποιείτε ως γέμιση σε τάρτες, πάβλοβα,κορμούς, cheesecake, mufin και πουτίγκες.

Lemon curd κοινώς Λεμονόκρεμα

2 βαζάκια των 220γρ

Συστατικά
  

  • 2 μεγάλα λεμόνια χυμό και ξύσμα
  • 125 γρ βούτυρο καλής ποιότητας κομμένο σε κύβους
  • 175 γρ ζαχαρη άχνη
  • 3 φρέσκα αυγά

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και το χυμό. Χτυπάμε τα αυγά καλά με αυγογδάρτη.
  • Σε σκεύος μεταλλικό (μπασίνα) ή γυάλινο (που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες) βάζουμε το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω σε μπεν μαρι και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε συνέχεια με τον αυγογδάρτη μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Ελέγχουμε με θερμόμετρο, η κρέμα είναι έτοιμη στους 62 βαθμούς. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ελέγχουμε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη σπάτουλα, αν "ανοίξει δρόμος" χωρίς να ενώνεται είναι έτοιμη.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια. Καλύπτουμε με ειδικούς δίσκους ή φτιαγμένους από λαδόκολλα, κλείνουμε και αφήνουμε να κρυώσει
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Διατηρείται περίπου 1 μήνα με 40 ημέρες.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε μεγάλα λεμόνια χρησιμοποιήστε 3 μικρότερα και μετρήστε το χυμό να μην ξεπερνά τα 100 ml.
Επειδή η διαδικασία είναι εύκολη αν δεν σκοπεύεται να τη χρησιμοποιήσετε σύντομα μη φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα.
Η κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα σε κάποια παρασκευή μας  χωρίς  να τη μοιράσουμε σε βαζάκια.
Την αφήνουμε μέσα στο σκεύος που τη φτιάξαμε καλύπτοντας τη με σελοφάν στην επιφάνεια της μέχρι να κρυώσει.
Η ένταση της θερμότητας καθ΄όλη τη διάρκεια παρασκευής της κρέμας δεν πρέπει αν είναι δυνατή αλλά μέτρια, τόσο που  να διατηρεί το νερό στον μπεν μαρι ζεστό χωρίς να βράζει.
Ο χρόνος για το πήξιμο στη δική περίπτωση ήταν 15 λεπτά.
Επειδή ρωτήθηκα αν μπορούμε να φτιάξουμε με άλλα εσπεριδοειδή απαντώ πως ναι, απλά η ποσότητα του χυμού, για αυτές τις αναλογίες των υπόλοιπων υλικών, δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 ml.
Μπορείτε να συνδυάσετε λεμόνι και lime  ή μόνο πορτοκάλι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 24 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Αυτή η εκδοχή είναι πολύ κοντά στην αυθεντική συνταγή για τα macarons που δεν κάναμε τότε… Θα το ξανακάνουμε έτσι λοιπόν.

      • Ξανθή
      • 24 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Βάζω τη lemon curd κι εσύ τα υπόλοιπα αλλά όταν γυρίσω.

    • Marion
    • 24 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Τι ωραία κρέμα αυτή!!
    Αγαπημένο λεμόνι. Ολο λέω πως θα την κάνω, αλλά ακόμα..

    • evi@thehealthycook
    • 26 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    έχεις δίκιο όταν λες πως είναι εθιστική! την τρως άνετα με το κουταλάκι! 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode