Επιστροφή

Kosheri

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 150 γρ φακές
  • 100 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 20 γρ βούτυρο
  • 25 γρ vermicelli (φιδές ρυζιού) σπασμένα σε κομμάτια
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι αμέσως μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι. Προσοχή να μην παραβράσουν. Σουρώνουμε κι αφήνουμε να περιμένουν
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι το πλένουμε καλά και το σουρώνουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα vermicelli. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρυσαφί χρώμα.
  • Τότε προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό ζεστό και τα μπαχαρικά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο ελάχιστο σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 12 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω το καπάκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε να αφρατέψει.
  • Όση ώρα ετοιμάζαμε τις φακές και το ρύζι σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Στραγγίζουμε από τυχόν εναπομείναν λάδι.
  • Σε μια μεγάλη πιατέλα μεταφέρουμε τις φακές το μείγμα ρυζιού και τα μισά κρεμμύδια. Νοστιμίζουμε δοκιμάζοντας με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και δημιουργούμε ένα λόφο που στην κορφή του θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε με μια καυτερή σάλτσα ντομάτας προαιρετικά.

Σημειώσεις

Όπως έγραψα και στην αρχή δεν έφτιαξα σάλτσα ντομάτας.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα χρησιμοποιώντας:ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο νερό, σκόρδο, καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο, λάδι, κύμινο αλάτι και ξύδι