share

Kosheri

από
Kosheri

Κι από  προηγούμενη ανάρτηση που ήταν από τις Σέρρες σήμερα πάμε λίγο πιο μακρυά στην Αίγυπτο.

Το Kosheri  ή  Koshari είναι ένα Αιγυπτιακό πιάτο του 19ου αιώνα, φτιαγμένο από φακές ρύζι και ένα ζυμαρικό  ρυζιού τύπου φιδέ, τα οποία αναμειγνύονται μαζί και γαρνίρεται με τηγανητά κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα ντομάτας προαιρετικά.

Το διάβασα στο βιβλίο μου του αγαπητού Ottolenghi  με εντυπωσίασε σαν ιδέα και το έφτιαξα σε προσαρμογή για δύο άτομα και χωρίς την προτεινόμενη σάλτσα ντομάτας.

Στη θέση της σάλτσας χρησιμοποιήθηκε για το ένα πιάτο η σάλτσα PIRI PIRI  της Sparoza.

Kosheri

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 150 γρ φακές
  • 100 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 20 γρ βούτυρο
  • 25 γρ vermicelli (φιδές ρυζιού) σπασμένα σε κομμάτια
  • 200 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι αμέσως μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι. Προσοχή να μην παραβράσουν. Σουρώνουμε κι αφήνουμε να περιμένουν
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι το πλένουμε καλά και το σουρώνουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα vermicelli. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρυσαφί χρώμα.
  • Τότε προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό ζεστό και τα μπαχαρικά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο ελάχιστο σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 12 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω το καπάκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζουμε και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε να αφρατέψει.
  • Όση ώρα ετοιμάζαμε τις φακές και το ρύζι σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Στραγγίζουμε από τυχόν εναπομείναν λάδι.
  • Σε μια μεγάλη πιατέλα μεταφέρουμε τις φακές το μείγμα ρυζιού και τα μισά κρεμμύδια. Νοστιμίζουμε δοκιμάζοντας με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και δημιουργούμε ένα λόφο που στην κορφή του θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
  • Σερβίρουμε με μια καυτερή σάλτσα ντομάτας προαιρετικά.

Σημειώσεις

Όπως έγραψα και στην αρχή δεν έφτιαξα σάλτσα ντομάτας.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα χρησιμοποιώντας:ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο νερό, σκόρδο, καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο, λάδι, κύμινο αλάτι και ξύδι
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Magda | My Little Expat Kitchen
    • 9 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Το έχω φτιάξει κι εγώ από μια συνταγή του Ottolenghi. Είναι πράγματι νοστιμότατο! Φιλιά Ξανθή!

      • Ξανθή
      • 9 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Μάλλον την ίδια θα έχουμε δει, εγώ έχω ένα βιβλίο του και μου αρέσουν πολύ οι προτάσεις του.
      Φιλιά πολλά.

    • Κλεομένης
    • 9 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Και μεις σήμερα φακές με ρύζι φάγαμε, πολύ πιο απλές, βλέπεις δεν ήξερα τον κύριο Ottolenghi. Λίγο που έψαξα φαίνεται πολύ ενδιαφέρων τύπος, πρέπει να δω τα άπαντά του…

      • Ξανθή
      • 9 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Όταν έρθεις από το σπίτι θυμήσου να σου δείξω το βιβλίο του, εμένα μου αρέσει πολύ γιατί είναι κοντά στη Μεσογειακή διατροφή.

    • Marion
    • 10 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Και χωρίς τη σάλτσα φαίνεται ωραίο Ξανθή.
    Πολύ ενδιαφέρον.

    Καλημέρα 🙂

    • Γιώτα
    • 10 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Καλημέρα. Ενδιαφέρουσα η σημερινή σου πρόταση. Χωρίς φιδέ γίνεται;
    Κι εγώ νομίζω χωρίς σάλτσα θα το προτιμήσω.

      • Ξανθή
      • 10 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Καλημέρα Γιώτα,μπορείς να παραλείψεις το φιδέ ή αν δεν βρίσκεις το συγκεκριμένο να βάλεις ένα κοινό φιδέ.Θα είναι λίγο διαφορετικό βέβαια.

    • lenia
    • 10 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Υπέροχο φαγάκι, Ξανθούλα! Νόστιμο κ θρεπτικότατο!
    Φιλάκια πολλά!

    • Marie-Anne
    • 11 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Μιά φορά στις τόσες φτιάχνω φακόρυζο γιατί μας αρέσει.
    Αυτό το Kosheri είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ καλύτερο. Θα το φτιάξω!!!

    • Katerina
    • 11 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    Ο Ottolenghi έχει πολλά και ενδιαφέροντα πιάτα! Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός των γεύσεων!

    • evi@thehealthycook
    • 11 Φεβρουαρίου 2016
    Απάντηση

    πολύ ωραίο φαίνεται!! κάπως έτσι μαγειρεύουμε κι εμείς το ρύζι, με φιδέ, και γίνεται υπέροχο. και με καυτερή σάλτσα θα είναι ότι πρέπει για μένα! 😉
    φιλιά!

      • Ξανθή
      • 11 Φεβρουαρίου 2016
      Απάντηση

      Εύη θυμάσαι εκείνη την καυτερή που είχα φτιάξει το καλοκαίρι με τις πιπεριές;; τώρα τη θυμήθηκα αυτή για όσους αγαπούν το καυτερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode