Κι από προηγούμενη ανάρτηση που ήταν από τις Σέρρες σήμερα πάμε λίγο πιο μακρυά στην Αίγυπτο.
Το Kosheri ή Koshari είναι ένα Αιγυπτιακό πιάτο του 19ου αιώνα, φτιαγμένο από φακές ρύζι και ένα ζυμαρικό ρυζιού τύπου φιδέ, τα οποία αναμειγνύονται μαζί και γαρνίρεται με τηγανητά κρεμμύδια και καυτερή σάλτσα ντομάτας προαιρετικά.
Το διάβασα στο βιβλίο μου του αγαπητού Ottolenghi με εντυπωσίασε σαν ιδέα και το έφτιαξα σε προσαρμογή για δύο άτομα και χωρίς την προτεινόμενη σάλτσα ντομάτας.
Στη θέση της σάλτσας χρησιμοποιήθηκε για το ένα πιάτο η σάλτσα PIRI PIRI της Sparoza.
Kosheri
2 άτομα
Συστατικά
- 150 γρ φακές
- 100 γρ ρύζι μπασμάτι
- 20 γρ βούτυρο
- 25 γρ vermicelli (φιδές ρυζιού) σπασμένα σε κομμάτια
- 200 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές. Τις στραγγίζουμε και τις μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι αμέσως μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και βράζουμε για περίπου 25 λεπτά με σκεπασμένο το καπάκι. Προσοχή να μην παραβράσουν. Σουρώνουμε κι αφήνουμε να περιμένουν
- Σε ένα μπολ βάζουμε το ρύζι το πλένουμε καλά και το σουρώνουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα vermicelli. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρό χρυσαφί χρώμα.
- Τότε προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό ζεστό και τα μπαχαρικά. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο ελάχιστο σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε 12 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μας με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω το καπάκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε να αφρατέψει.
- Όση ώρα ετοιμάζαμε τις φακές και το ρύζι σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Στραγγίζουμε από τυχόν εναπομείναν λάδι.
- Σε μια μεγάλη πιατέλα μεταφέρουμε τις φακές το μείγμα ρυζιού και τα μισά κρεμμύδια. Νοστιμίζουμε δοκιμάζοντας με λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και δημιουργούμε ένα λόφο που στην κορφή του θα προσθέσουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια.
- Σερβίρουμε με μια καυτερή σάλτσα ντομάτας προαιρετικά.
Σημειώσεις
Όπως έγραψα και στην αρχή δεν έφτιαξα σάλτσα ντομάτας.
Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε μια σάλτσα χρησιμοποιώντας:ψιλοκομμένες ντομάτες, λίγο νερό, σκόρδο, καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο, λάδι, κύμινο αλάτι και ξύδι
Το έχω φτιάξει κι εγώ από μια συνταγή του Ottolenghi. Είναι πράγματι νοστιμότατο! Φιλιά Ξανθή!
Μάλλον την ίδια θα έχουμε δει, εγώ έχω ένα βιβλίο του και μου αρέσουν πολύ οι προτάσεις του.
Φιλιά πολλά.
Καλησπέρα. Και μεις σήμερα φακές με ρύζι φάγαμε, πολύ πιο απλές, βλέπεις δεν ήξερα τον κύριο Ottolenghi. Λίγο που έψαξα φαίνεται πολύ ενδιαφέρων τύπος, πρέπει να δω τα άπαντά του…
Όταν έρθεις από το σπίτι θυμήσου να σου δείξω το βιβλίο του, εμένα μου αρέσει πολύ γιατί είναι κοντά στη Μεσογειακή διατροφή.
Και χωρίς τη σάλτσα φαίνεται ωραίο Ξανθή.
Πολύ ενδιαφέρον.
Καλημέρα 🙂
Καλημέρα. Ενδιαφέρουσα η σημερινή σου πρόταση. Χωρίς φιδέ γίνεται;
Κι εγώ νομίζω χωρίς σάλτσα θα το προτιμήσω.
Καλημέρα Γιώτα,μπορείς να παραλείψεις το φιδέ ή αν δεν βρίσκεις το συγκεκριμένο να βάλεις ένα κοινό φιδέ.Θα είναι λίγο διαφορετικό βέβαια.
Υπέροχο φαγάκι, Ξανθούλα! Νόστιμο κ θρεπτικότατο!
Φιλάκια πολλά!
Μιά φορά στις τόσες φτιάχνω φακόρυζο γιατί μας αρέσει.
Αυτό το Kosheri είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ καλύτερο. Θα το φτιάξω!!!
Ο Ottolenghi έχει πολλά και ενδιαφέροντα πιάτα! Πολύ μου αρέσει ο συνδυασμός των γεύσεων!
πολύ ωραίο φαίνεται!! κάπως έτσι μαγειρεύουμε κι εμείς το ρύζι, με φιδέ, και γίνεται υπέροχο. και με καυτερή σάλτσα θα είναι ότι πρέπει για μένα! 😉
φιλιά!
Εύη θυμάσαι εκείνη την καυτερή που είχα φτιάξει το καλοκαίρι με τις πιπεριές;; τώρα τη θυμήθηκα αυτή για όσους αγαπούν το καυτερό.