Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μπολάκια. Έχουμε βράσει τις πατάτες από πριν.
Βάζουμε τη συσκευή του raclette στη πρίζα να ζεσταθεί.
Μόλις η συσκευή έχει ζεσταθεί αρχίζουμε να ψήνουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε τοποθετώντας τα πάνω στην πλάκα ψησίματος εκτός από τις πατάτες το τυρί και αγγούρι.
Μόλις ψηθούν τα υλικά παίρνουμε ένα "φτυαράκι" και βάζουμε υλικά της αρεσκείας μας αρχίζοντας από τις πατάτες.
Πάνω πάνω θα βάλουμε μια φέτα τυριού ή αν έχουμε κομμάτι τυριού θα ξύσουμε μέρος του να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
Βάζουμε το φτυαράκι στην υποδοχή κάτω από την πλάκα της συσκευή και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.
Βγάζουμε το φτυαράκι από την υποδοχή και με τη βοήθεια της ξύλινης σπάτουλας μεταφέρουμε σε πιάτο.
Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και άλλα με ίδια ή διαφορετικά υλικά ανάλογα τις προτιμήσεις μας.