Σήμερα θα καταγράψω μια εμπειρία γαστρονομική που έζησα πριν λίγες μέρες στο σπίτι του γιου μου στο Λονδίνο, κάτι που είχε επαναληφθεί και παλιότερα και βρήκα τις φωτογραφίες.
Ίσως κάποιοι να μην έχετε ακούσει τη λέξη raclette και γιαυτό θα γράψω λίγα λόγια από όσα μου είπαν τα παιδιά και ότι βρήκα στον ιστό.
Οι ορισμοί είναι περισσότεροι του ενός. Η κύρια έννοια είναι παραδοσιακό Ελβετικό πιάτο βασισμένο σε ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται στις γαλλικές και ελβετικές Άλπεις. Δημιουργείται από μη παστεριωμένο γάλα αγελάδων. Το τυρί έχει ένα λεπτό, καφέ-πορτοκαλί χρώμα εξωτερικά, ενώ το εσωτερικό του είναι κίτρινο.
Κάποτε οι βοσκοί του Valais, του γαλλόφωνου καντονιού της Ελβετίας, όταν ήθελαν να πάρουν μαζί τους στο βουνό μια σχετικά φθηνή τροφή, ανθεκτική στη ζέστη των καλοκαιρινών μηνών, επέλεγαν τυρί και πατάτες. Ενώ οι πατάτες ψηνόντουσαν στη φωτιά, έβαζαν κοντά στη ζέστη ένα μεγάλο κομμάτι τυρί. Καθώς έλιωνε σταδιακά η εξωτερική στοιβάδα του, έξυναν το λιωμένο τυρί με ένα μαχαίρι και το άλειφαν στις ψημένες πατάτες. Αυτό ήταν ένα χορταστικό, θρεπτικό αλλά και πεντανόστιμο φαγητό! Στα γαλλικά, το ρήμα για την έννοια του απομακρύνω μια στρώση με λάμα, είναι το “racler”, απ’ όπου προκύπτει το όνομα raclette.
Σήμερα βέβαια, στα αστικά σπίτια και εστιατόρια, η φωτιά έχει αντικατασταθεί από διαφορετικά σκεύη που προσομοιάζουν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του raclette. Τα πιο συνήθη είναι ένα σύστημα που κρατάει ένα μεγάλο κομμάτι ή μισό κεφάλι τυρί κάτω από ένα θερμαντικό στοιχείο (Raclette Melter). Μια άλλη «αστική» παραλλαγή, που επιτρέπει το λιώσιμο ατομικών μερίδων τυριού και, παράλληλα, το ψήσιμο λαχανικών, κρέατος, κοτόπουλου, ώστε να σερβιριστούν μαζί με το λιωμένο τυρί, είναι η σχάρα Raclette Grill.
Συνήθως η όλη διαδικασία γίνεται γύρω από ένα τραπέζι προσφέροντας στους συμμετέχοντες την εμπειρία του δείπνου, απόλαυση και διασκέδαση.
Το συγκεκριμένο τυρί, όπως και η συσκευή ψησίματος υπάρχει και στην Ελλάδα μια αναζήτηση στον ιστό θα βοηθήσει.
Το δικό μας τυρί ήταν σε φέτες.
Raclette
Εξοπλισμός
- Συσκευή Raclette
Συστατικά
- πατάτες μικρές
- πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
- μανιτάρια Κομμένα
- τρυφερά φύλλα από σπανάκι
- κρεμμύδια σε ροδέλες
- φιλέτο χοιρινό ή κοτόπουλου κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- τυρί raclette
- αγγουράκια τουρσί σε φέτες προαιρετικό
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε μπολάκια. Έχουμε βράσει τις πατάτες από πριν.
- Βάζουμε τη συσκευή του raclette στη πρίζα να ζεσταθεί.
- Μόλις η συσκευή έχει ζεσταθεί αρχίζουμε να ψήνουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε τοποθετώντας τα πάνω στην πλάκα ψησίματος εκτός από τις πατάτες το τυρί και αγγούρι.
- Μόλις ψηθούν τα υλικά παίρνουμε ένα "φτυαράκι" και βάζουμε υλικά της αρεσκείας μας αρχίζοντας από τις πατάτες.
- Πάνω πάνω θα βάλουμε μια φέτα τυριού ή αν έχουμε κομμάτι τυριού θα ξύσουμε μέρος του να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
- Βάζουμε το φτυαράκι στην υποδοχή κάτω από την πλάκα της συσκευή και αφήνουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει το τυρί.
- Βγάζουμε το φτυαράκι από την υποδοχή και με τη βοήθεια της ξύλινης σπάτουλας μεταφέρουμε σε πιάτο.
- Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και άλλα με ίδια ή διαφορετικά υλικά ανάλογα τις προτιμήσεις μας.