Επιστροφή

Άγριο σκόρδο σε πέστο - πίκλες και σε βούτυρο

Συστατικά
  

Για το πέστο άγριου σκόρδου

  • 100 γρ φύλλα άγριου σκόρδου
  • 50 γρ κουκουνάρι
  • 50 γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τις πίκλες

  • Μίσχους και άνθη άγριου σκόρδου
  • 200 ml λευκό ξύδι
  • 250 ml νερό
  • 50 γρ ζάχαρη
  • κόκκους πιπεριού

Για το αρωματισμένο βούτυρο

  • βούτυρο μαλακό
  • άγριο σκόρδο φύλλα μίσχους και άνθη ψιλοκομμένα
  • μπαχαρικά προαιρετικό

Οδηγίες
 

Για το πέστο

  • Επιλέγουμε γερά φύλλα άγριου σκόρδου, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα. Τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά και θέτουμε σε λειτουργία με διακοπτόμενα χτυπήματα. Δε θέλουμε να γίνει πολύ κρεμώδες αλλά να διατηρεί μικρά κομμάτια από τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε σε καθαρό βάζο και αποθηκεύουμε στο ψυγείο, διατηρείται περίπου δεκαπέντε ημέρες
  • Το προσθέτουμε σε ζυμαρικά, θα ακολουθήσει φωτογραφία με αυτά.
  • ή σερβίρουμε πάνω σε αυτό ψητά θαλασσινά, μια ιδέα του φίλου Αλέξανδρου από τη Θεσσαλονίκη που την υλοποίησα άμεσα.

Για τις πίκλες

  • Πλένουμε τους μίσχους των φύλλων και τα άνθη καλά τους κόβουμε σε μέγεθος που να χωράνε στο βάζο μας και τους στεγνώνουμε.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το ξύδι και τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις βράσει και διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε τους μίσχους και τα άνθη και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Τα μεταφέρουμε με μια λαβίδα σε αποστειρωμένο βάζο και γεμίζουμε με το ζεστό υγρό και προσθέτουμε τα πιπέρια.
  • Κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
  • Συντηρείται στο ψυγείο και μπορούμε να τα φάμε όπως έχουν να τα προσθέσουμε σε σαλάτες ή να τα προσθέσουμε σε άλλα παρασκευάσματα, όπως σε κάποιο ντρέσινγκ ή σε σούπες.

Για το βούτυρο

  • Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε βούτυρο που έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και μαλακώσει καλά.
  • Ψιλοκόβουμε φύλλα, μίσχους και άνθη.
  • Τα προσθέτουμε στο βούτυρο. Αν θέλουμε εδώ σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε αλάτι ή και κάποια μπαχαρικά.
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν στο βούτυρο και μοιράζουμε σε παγοκύστεις ή τυλίγουμε σε σελοφάν σαν καραμέλα.
  • Αποθηκεύουμε στο ψυγείο ή για περισσότερο χρόνο στην κατάψυξη.
  • Μπορούμε να κόβουμε ένα κομμάτι από την καραμέλα ή να αφαιρούμε ένα μέρος από την παγοκύστη προσθέτοντας σε ζωμούς ριζότο, σούπες ή να σοτάρουμε κάτι που θέλουμε να αρωματίσουμε με τη γεύση του σκόρδου.

Σημειώσεις

Διάβασα ότι μπορούμε να καταψύξουμε τα φύλλα του σκόρδου αφού τα έχουμε καλά στεγνώσει, ολόκληρα ανάμεσα σε σελοφάν ή ψιλοκομμένα σε σακουλάκια. 
Δεν το έχω δοκιμάσει.
Στο πέστο μπορούμε να προσθέσουμε και μίσχους για πιο έντονο άρωμα.
Επίσης μπορούμε να αφαιρέσουμε την παρμεζάνα και αντί για κουκουνάρι να προσθέσουμε κάποιο άλλο ξηρό καρπό.