Επιστροφή

Μαρμελάδα κεράσι με κόκκινο κρασί

Συστατικά
  

  • 900 γρ κεράσια βάρος καθαρισμένων
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 5 γρ πηκτίνη σε σκόνη
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα κεράσια αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και 100 ml από το κρασί και τα αφήνουμε να σταθούν για 12 έως 24 ώρες στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε για 15 λεπτά φροντίζοντας να ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται. Μας βοηθάει η προσθήκη μιας κουταλιάς ελαιόλαδου ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία αφρού.
  • Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί λίγες ώρες. Στάδιο προαιρετικό, αν θέλουμε συνεχίζουμε για το δέσιμο της μαρμελάδας.
  • Πριν το τελικό δέσιμο πολτοποιούμε ελαφρά με ραβδομπλέντερ αφήνοντας και κομμάτια φρούτου.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμοί, ή να "ανοίγει" δρόμος σε πιατάκι που έχουμε βάλει στο ψυγείο.
  • Επειδή όπως είπα και στην εισαγωγή τα κεράσια δεν έχουν πολύ πηκτίνη για να επισπεύσουμε το δέσιμο χωρίς πολύ βράσιμο, μπορούμε να προσθέσουμε πριν το τελικό δέσιμο πηκτίνη σε σκόνη. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτεινόμενη στη συσκευασία της πηκτίνης. Αναμειγνύουμε την πηκτίνη με λίγη ζάχαρη την προσθέτουμε στο μείγμα και βράζουμε για 2 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
    Αν προσθέσουμε πηκτίνη, μόλις κρυώσουν τα τοποθετούμε στο ψυγείο, βοηθά στο τελικό πήξιμο.

Σημειώσεις

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδας και γλυκά μπορείτε να δείτε εδώ