share

Μαρμελάδα κεράσι με κόκκινο κρασί

από
Μαρμελάδα κεράσι με κρασί (3)

Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη είπε, δες τι τρώω και έστειλε αυτή τη φωτογραφία.

Την είχε αγοράσει όπως μου είπε σε κάποια από τις υπαίθριες αγορές που επισκέπτονται κατά καιρούς.

Και βέβαια μόλις βγήκαν τα κεράσια μαζί με αυτά που αγόρασα για το γλυκό αγόρασα και λίγα άλλης ποικιλίας προκειμένου να πειραματιστώ κι εγώ.

Το ίδιο κρασί δεν το βρήκα αλλά μετά από συζήτηση με φίλους οινόφιλους κατέληξα σε ένα Αγιωργίτικο, έβαλα την απαιτούμενη ποσότητα στη μαρμελάδα και το υπόλοιπο το ήπια!

Μαρμελάδα κεράσι φτιάχνω χρόνια είναι αγαπημένη της κόρης και για πρώτη φορά που ασχολήθηκα με αυτή είναι πριν πολλά χρόνια καταγράφοντας και τις ποικιλίες των κερασιών και μπορείτε να δείτε εδώ.

Τα κεράσια ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και γιαυτό ή θα πρέπει να επιμείνουμε στο βράσιμο για το δέσιμο της μαρμελάδας ή να προσθέσουμε πηκτίνη.

Στο εμπόριο υπάρχει στην Ελλάδα πηκτίνη σε σκόνη, σε Σούπερ Μάρκετ ή σε καταστήματα με μπαχαρικά. Υπάρχει και ζάχαρη ειδική για μαρμελάδες με ενσωματωμένη πηκτίνη την έχω χρησιμοποιήσει σε αυτή τη μαρμελάδα η οποία περιείχε κρασί, αλλά αυτή τη φορά δεν είχα φροντίσει να τη βρω και προτίμησα να προσθέσω πηκτίνη σε σκόνη που έχω αγοράσει πριν λίγο καιρό. Επιλέξτε τον κλασικό τρόπο ή την προσθήκη αυτής της ζάχαρης ή την προσθήκη πηκτίνης.

Για την πηκτίνη μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Αυτή η μαρμελάδα μπορεί να καταναλωθεί στα πρωινά μας ή στην προσθήκη κάποιας τάρτας ή cheesecake

Εγώ προς το παρόν ψάχνω την κατάλληλη ζύμη ώστε να φτιάξω αυτά τα ατομικά ταρτάκια με αυτή τη μαρμελάδα και φρούτα εποχής.

Μαρμελάδα κεράσι με κόκκινο κρασί

Συστατικά
  

  • 900 γρ κεράσια βάρος καθαρισμένων
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 5 γρ πηκτίνη σε σκόνη
  • 1/2 λεμόνι το χυμό του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα κεράσια αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και 100 ml από το κρασί και τα αφήνουμε να σταθούν για 12 έως 24 ώρες στο ψυγείο.
  • Την επόμενη μέρα τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και τοποθετούμε στην εστία σε χαμηλή ένταση μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και βράζουμε για 15 λεπτά φροντίζοντας να ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται. Μας βοηθάει η προσθήκη μιας κουταλιάς ελαιόλαδου ώστε να αποφύγουμε τη δημιουργία αφρού.
  • Αποσύρουμε από την εστία σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί λίγες ώρες. Στάδιο προαιρετικό, αν θέλουμε συνεχίζουμε για το δέσιμο της μαρμελάδας.
  • Πριν το τελικό δέσιμο πολτοποιούμε ελαφρά με ραβδομπλέντερ αφήνοντας και κομμάτια φρούτου.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμοί, ή να "ανοίγει" δρόμος σε πιατάκι που έχουμε βάλει στο ψυγείο.
  • Επειδή όπως είπα και στην εισαγωγή τα κεράσια δεν έχουν πολύ πηκτίνη για να επισπεύσουμε το δέσιμο χωρίς πολύ βράσιμο, μπορούμε να προσθέσουμε πριν το τελικό δέσιμο πηκτίνη σε σκόνη. Η ποσότητα εξαρτάται από την προτεινόμενη στη συσκευασία της πηκτίνης. Αναμειγνύουμε την πηκτίνη με λίγη ζάχαρη την προσθέτουμε στο μείγμα και βράζουμε για 2 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
    Αν προσθέσουμε πηκτίνη, μόλις κρυώσουν τα τοποθετούμε στο ψυγείο, βοηθά στο τελικό πήξιμο.

Σημειώσεις

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδας και γλυκά μπορείτε να δείτε εδώ 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode