Επιστροφή

Γλυκό με κεράσια, μαρμελάδα και κρέμα στο ποτήρι

4 ποτήρια

Συστατικά
  

Για την κρέμα

  • 200 ml γάλα
  • 25 γρ κορν φλάουρ
  • 25 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 αυγά
  • 1 κου. γλυκού βούτυρο

Για την κρέμα σαντιγί

  • 200 γρ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Για τα κεράσια

  • 300 γρ κεράσια χωρίς το κουκούτσι
  • 4 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι
  • 20 ml νερό

Για τη σύνθεση του γλυκού

  • 8 μπισκότα σαβαγιάρ
  • Σιρόπι από γλυκό κεράσι
  • κονιάκ ή λικέρ

Οδηγίες
 

Για την κρέμα

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα και τη βανίλια, τοποθετούμε στην εστία σε πολύ χαμηλή ένταση. Μεταφέρουμε το μείγμα αυγών και ανακατεύουμε συνέχεια να ενσωματωθεί με το γάλα. Δυναμώνουμε λίγο την εστία και βράζουμε την κρέμα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Προσοχή η κρέμα κρυώνοντας θα πήξει περισσότερο γιαυτό μην την βράσετε πολύ. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα κεράσια

  • Αφού πλύνουμε τα κεράσια αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι με το νερό. Βράζουμε σε χαμηλή ένταση για 10 περίπου λεπτά να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και βράζουμε ακόμη 5 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Για την κρέμα σαντιγί

  • Φροντίζουμε να έχουμε παγωμένη την κρέμα γάλακτος και τον κάδο του μίξερ ή το μπολ ανάδευσης ανάλογα με τι μίξερ έχουμε.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στην αρχή σε μέτρια ταχύτητα και στη συνέχεια σε πολύ δυνατή. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μια πηχτή κρέμα. Κριτήριο να κάνει κορφές και να μην αδειάζει από τον κάδο αν τον γυρίσουμε πλάγια.

Για τη σύνθεση του γλυκού

  • Σε ένα πιάτο βάζουμε σιρόπι από γλυκό και λίγο κονιάκ ή λικέρ.
    Βουτάμε μέσα τα μπισκότα σαβαγιάρ ίσα να μαλακώσουν λίγο.
  • Παίρνουμε τέσσερα ποτήρια ή κάποια μπολάκια και μοιράζουμε μέσα κομμάτια από τα σαβαγιάρ.
  • Από πάνω μοιράζουμε εναλλάξ μέρος από την κρέμα ζαχαροπλαστικής την σαντιγί και μέρος από τα κεράσια.
  • Συνεχίζουμε με ένα στρώμα πάλι από σαβαγιά, κρέμες και ολοκληρώνουμε με το μείγμα των κερασιών.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες και απολαμβάνουμε.

Σημειώσεις

Συνήθως τα σαβαγιάρ βρέχονται με γάλα και  κάποιο αλκοολούχο.  
Εγώ επειδή έχω σιρόπια από γλυκά που έχω φτιάξει τα χρησιμοποιώ να σιροπιάζω άλλα γλυκά μου.
Σε καμιά περίπτωση μην τα βρέξετε πολύ γιατί θα πάρουν υγρασία από τις κρέμες και τα κεράσια. 
Η κρέμα ζαχαροπλαστικής μπορεί να είναι κάποια άλλη που θα έχει μόνο γάλα βανίλια και αυγά. Θέλει μεγάλη προσοχή η ενσωμάτωση των αυγών στο γάλα ώστε να μην "κόψουν".