Σε αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε το ρύζι και βράζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε τον αρακά και βράζουμε ακόμη τρία λεπτά. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε σε μπολ ανάδευσης ή σαλατιέρα.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε κύβους. Κόβουμε και το τυρί σε κύβους και τα προσθέτουμε όλα στο ρύζι.
Σε ένα βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ και αναδεύουμε καλά.Το αδειάζουμε στα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.Εγώ έβαλα επιπλέον κομματάκια από τα τελευταία ώριμα κου κουάτ της γλάστρας μου.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με αμμελοφάσουλα στον ατμό.
Σημειώσεις
Μπορείτε να προσθέσετε και μικρούς κύβους από αγγούρι. Ένα άγριο ρύζι θα του ταίριαζε επίσης. Το τυρί μπορεί να είναι ένα κατσικίσιο ή και φέτα.Αντί για το πετιμέζι σύκου μπορείτε να βάλετε πετιμέζι κρασιού.