Επιστροφή

Clafoutis με σταφύλια

Συστατικά
  

  • 250 γρ ρόγες από σταφύλια χωρίς κουκούτσι
  • 30 ml λικέρ βερίκοκου
  • 80 γρ ζάχαρη συν 2 κουτ. σούπας
  • 3 αυγά
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • ΄1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
  • αμύγδαλα φιλέ για το σερβίρισμα
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα σταφύλια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και το λικέρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν δυο ώρες.
  • Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Αλείφουμε μια φόρμα ή ταψί (με διάμετρο 24 εκατοστά) με βούτυρο και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη.
  • Απλώνουμε τις ρόγες του σταφυλιού στο ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 - 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να έχει πάρει χρώμα η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
  • Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ζάχαρη άχνη στο σερβίρισμα.
    Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Καλό είναι να καταναλωθεί την ίδια μέρα παρασκευής του.