Το Clafoutis είναι ένα γλύκισμα που φτιάχνεται με φρέσκα φρούτα και επικάλυψη από ένα κουρκούτι.
Παλιότερα είχα φτιάξει αυτό με κεράσια και μπίρα, αυτό με αχλάδια χωρίς αλεύρι, και αυτό με βερίκοκα.
Τώρα χάριν της γιορτής του υιού έγινε αυτό με σταφύλια, είναι πολύ εύκολο να γίνει και δοκιμάστηκαν τα σταφύλια λόγω της εποχικότητας.
Δοκιμάστε το!
Clafoutis με σταφύλια
Συστατικά
- 250 γρ ρόγες από σταφύλια χωρίς κουκούτσι
- 30 ml λικέρ βερίκοκου
- 80 γρ ζάχαρη συν 2 κουτ. σούπας
- 3 αυγά
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- ΄1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
- αμύγδαλα φιλέ για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Οδηγίες
- Καθαρίζουμε τα σταφύλια, τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και τους προσθέτουμε μια κουταλιά ζάχαρη και το λικέρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνουν δυο ώρες.
- Ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα βάζουμε σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Αλείφουμε μια φόρμα ή ταψί (με διάμετρο 24 εκατοστά) με βούτυρο και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη.
- Απλώνουμε τις ρόγες του σταφυλιού στο ταψί και περιχύνουμε με το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 25 – 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να έχει πάρει χρώμα η επιφάνεια.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
- Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ και ζάχαρη άχνη στο σερβίρισμα. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού.
Σημειώσεις
Καλό είναι να καταναλωθεί την ίδια μέρα παρασκευής του.