Επιστροφή

Σταφιδόψωμο με τσάι και μέλι

Εξοπλισμός

  • 1 φόρμα με διαστάσεις 21 x 12 εκατ.

Συστατικά
  

  • 200 γρ σταφίδες
  • 300 ml τσάι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι ή 85γρ.
  • 2 αυγά
  • 275 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως αυτοδιογκούμενο
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας.

Οδηγίες
 

  • Μέσα σε ένα μπολ (καλό είναι να είναι μεγάλο ώστε να προσθέσουμε εκεί όλα τα υλικά) φτιάχνουμε ένα τσάι χρησιμοποιώντας 300 ml βραστό νερό και δυο φακελάκια τσάι, εγώ έβαλα το κλασικό μαύρο τσάι, αφήνουμε 3 λεπτά.
    Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε καλά να λιώσει και προσθέτουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να σταθεί 2 ώρες.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στις σταφίδες μαζί με το αλεύρι τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα έτσι που να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Αλείφουμε καλά τη φόρμα με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το μείγμα. Θα είναι ελαφρά υδαρές.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει ένα σουβλάκι ή μια λάμα στεγνή όπως ελέγχουμε τα κέικ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει περίπου 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
  • Διατηρείται σε καλά κλεισμένο δοχείο για 2-3 μέρες.
  • Συνοδεύουμε το πρωινό μας γεύμα ή το απογευματινό μας τσάι, επίσης μπορεί να γίνει ένα σάντουιτς για τα παιδιά στο σχολείο.

Σημειώσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο τσάι σας αρέσει, αν το ξαναφτιάξω θα βάλω ένα τσάι του βουνού, ή να το αντικαταστήστε με νερό ζεστό.
Επειδή δεν είναι γλυκό με αυτή την ποσότητα του μελιού αν θέλετε κάτι πιο γλυκό προσθέστε επιπλέον μέλι. 
Το αλεύρι ολικής που χρησιμοποίησα ήταν κάτι που υπήρχε στο σπίτι. Αν βάλετε κάποιο άλλο (μη αυτοδιογκούμενο)  θα πρέπει να διπλασιάστε το μπέικιν πάουντερ.
Ανάλογα το φούρνο σας μπορεί ο χρόνος ψησίματος να διαφέρει, όμως σε καμιά  περίπτωση μην το παραψήσετε, εμένα μου ξέφυγε λίγο λόγω του ότι ο φούρνος ήταν πολύ ζεστός από προηγούμενο ψήσιμο ψωμιού.