share

Σταφιδόψωμο με τσάι και μέλι

από
Σταφιδόψωμο με τσάι και μέλι

Σήμερα λένε ότι είναι παγκόσμια ημέρα άρτου και διατροφής.

Η ευχή μου είναι να υπάρχει τροφή για όλους σε όλο τον πλανήτη και οι εορτασμοί να είναι μόνο για τυπικούς λόγους γιατί η ουσία είναι αλλού.

Για να τιμήσω αυτή τη μέρα, κάτι που συνηθίζω χρόνια τώρα, έφτιαξα αυτό το ιδιαίτερο σταφιδόψωμο, μπορεί από τη φωτογραφία να σας μοιάζει με κέικ, λόγω φόρμας, αλλά είναι ψωμί.

Επίσης αν ξέρετε τα σταφιδόψωμα ως γλυκά, αυτό δεν είναι γιατί έχει μόνο δυο κουταλιές μέλι.

Σκεφτείτε το ως ένα ψωμί που με λίγο βούτυρο ή με μια μαρμελάδα ή μέλι θα συνοδεύσει το πρωινό σας ή ένα απογευματινό τσάι.

Ευχαριστώ πολύ τη φίλη μου Lilly για το food styling

Σταφιδόψωμο με τσάι και μέλι

Εξοπλισμός

  • 1 φόρμα με διαστάσεις 21 x 12 εκατ.

Συστατικά
  

  • 200 γρ σταφίδες
  • 300 ml τσάι
  • 2 κουτ. σούπας μέλι ή 85γρ.
  • 2 αυγά
  • 275 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως αυτοδιογκούμενο
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας.

Οδηγίες
 

  • Μέσα σε ένα μπολ (καλό είναι να είναι μεγάλο ώστε να προσθέσουμε εκεί όλα τα υλικά) φτιάχνουμε ένα τσάι χρησιμοποιώντας 300 ml βραστό νερό και δυο φακελάκια τσάι, εγώ έβαλα το κλασικό μαύρο τσάι, αφήνουμε 3 λεπτά.
    Όταν είναι έτοιμο προσθέτουμε το μέλι ανακατεύουμε καλά να λιώσει και προσθέτουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε να σταθεί 2 ώρες.
  • Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στις σταφίδες μαζί με το αλεύρι τα μπαχαρικά και το μπέικιν πάουντερ.
  • Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα έτσι που να ενσωματωθούν ομοιόμορφα τα υλικά.
  • Αλείφουμε καλά τη φόρμα με ελαιόλαδο και μεταφέρουμε το μείγμα. Θα είναι ελαφρά υδαρές.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει ένα σουβλάκι ή μια λάμα στεγνή όπως ελέγχουμε τα κέικ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει περίπου 15 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα.
  • Διατηρείται σε καλά κλεισμένο δοχείο για 2-3 μέρες.
  • Συνοδεύουμε το πρωινό μας γεύμα ή το απογευματινό μας τσάι, επίσης μπορεί να γίνει ένα σάντουιτς για τα παιδιά στο σχολείο.

Σημειώσεις

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο τσάι σας αρέσει, αν το ξαναφτιάξω θα βάλω ένα τσάι του βουνού, ή να το αντικαταστήστε με νερό ζεστό.
Επειδή δεν είναι γλυκό με αυτή την ποσότητα του μελιού αν θέλετε κάτι πιο γλυκό προσθέστε επιπλέον μέλι. 
Το αλεύρι ολικής που χρησιμοποίησα ήταν κάτι που υπήρχε στο σπίτι. Αν βάλετε κάποιο άλλο (μη αυτοδιογκούμενο)  θα πρέπει να διπλασιάστε το μπέικιν πάουντερ.
Ανάλογα το φούρνο σας μπορεί ο χρόνος ψησίματος να διαφέρει, όμως σε καμιά  περίπτωση μην το παραψήσετε, εμένα μου ξέφυγε λίγο λόγω του ότι ο φούρνος ήταν πολύ ζεστός από προηγούμενο ψήσιμο ψωμιού.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode