Επιστροφή

Κέικ με ρικότα βύσσινα και αμύγδαλα

Εξοπλισμός

  • 1 φόρμα με διάμετρο 22 εκατοστά

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ ρικότα ή ανθότυρο
  • χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 175 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • 200 γρ βύσσινα χωρίς κουκούτσι
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Για τη διευκόλυνση μας ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ζυγίζουμε - βάζουμε σε μπολάκια, τα υλικά και ετοιμάζουμε τη φόρμα στρώνοντας τη με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά.
    Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά προσθέτουμε τη ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό του χτυπώντας να ενσωματωθεί η ρικότα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα μισά αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην στρωμένη φόρμα και ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του.
    Μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρουμε με επικάλυψη ζάχαρης άχνης (προαιρετικό), ή μια μπάλα παγωτού.
  • Συνοδεύουμε με ένα λικέρ βύσσινου, αυτό που είχαμε φτιάξει με τα βύσσινα που μπήκαν στο κέικ.

Σημειώσεις

Τα βύσσινα που χρησιμοποίησα όπως είπα και στον πρόλογο ήταν αυτά που κρατώ κάθε φορά που φτιάχνω το λικέρ και έχω πολλά. 
Αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε βύσσινα από κονσέρβα αυτή την εποχή ή φρέσκα όταν είναι η εποχή τους, ραντίστε τα με λίγη βότκα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. 
Επίσης μπορούν να μπουν κεράσια ή μύρτιλλα στην εποχή τους έχω φτιάξει παλιότερα με μύρτιλλα.
Επειδή δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει ρικότα μπορούμε να προσθέσουμε ένα καλό φρέσκο ανθότυρο ή κάποιο  τυρί με κρεμώδη υφή.