Επιστροφή

Κρεμμυδόπιτα σαν της Μυκόνου

Εξοπλισμός

  • Ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά

Συστατικά
  

Για τη ζύμη των φύλλων

  • 350 γρ αλεύρι μαλακό
  • 4 γρ μαγιά ξηρή
  • 200 ml νερό
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

  • 400 γρ ξινοτύρι
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 2 αυγά
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 120 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για το ταψί και το κάτω φύλλο

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο σταθερού μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά το ελαιόλαδο και το νερό. Ζυμώνουμε με το γάντζο ή με τα χέρια μας και όταν ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα ( με το μίξερ 5 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα με το χέρι περίπου 15 λεπτά) Μοιράζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια (το ένα λίγο μεγαλύτερο του άλλου) τοποθετούμε σε μπολ σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί λίγη ώρα.
  • Συνεχίζουμε με την ετοιμασία της γέμισης. Κόβουμε σε πολύ λεπτά κομμάτια το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Χτυπάμε τα αυγά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε βάζουμε τα τυριά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα υλικά και τα χτυπημένα αυγά. Νοστιμίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Αλάτι δεν έβαλα γιατί το ξινοτύρι μου ήταν αρκετά αρμυρό.
  • Αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψί μας.
  • Ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε ένα σχετικά χοντρό φύλλο αρκετά πιο μεγάλο σε διάμετρο από το ταψί μας.
  • Απλώνουμε το φύλλο στο ταψί να εξέχει και απέξω. Λαδώνουμε με ένα πινέλο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα τυριών κρεμμυδιών. Ισιώνουμε με ένα κουτάλι ομοιόμορφα τη γέμιση.
  • Κόβουμε στα όρια του χείλους του ταψιού το περίσσιο φύλλο και γυρίζουμε προς τα μέσα. Μοιράζουμε ομοιόμορφα τα 3/4 του ελαιόλαδου.
  • Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω πάλι να εξέχει έξω από το ταψί αλλά να πέφτει χαλαρά πάνω στη γέμιση ( εμένα μου ξέφυγε και τέντωσε) Κόβουμε όσο εξέχει προσεκτικά και διπλώνουμε προς τα μέσα.
  • Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτιάσουμε στο κάτω φύλλο. Τρυπάμε με ένα πιρούνι κάθε κομμάτι και μοιράζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις, στο κάτω ράφι του φούρνου για μια ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.
  • Για εμένα αποτέλεσε το μεσημεριανό μου μαζί με ντοματοσαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Η προσθήκη του ανθότυρου έγινε προκειμένου να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα τυριού αλλά και για να ισορροπήσει η αρμύρα από το ξινοτύρι που είχα. 
Αν και εσείς δεν βρίσκετε το αυθεντικό τυρί της Μυκόνου την τυροβολιά μπορείτε να βάλετε σαν αυτό που έβαλα εγώ διατίθεται στα πρατήρια Ρούμελη ίσως και σε κάποια Σούπερ Μάρκετ, ή να επιλέξετε κάποια πικάντικη ξινομυζήθρα.
Το αλεύρι που χρησιμοποίησα είναι το αλεύρι Κούλα, το συνιστώ για το άνοιγμα φύλλων για πίτα. 
Αν δεν είστε σε θέση να ανοίξετε φύλλο, (αν και είναι πανεύκολο αυτό το φύλλο) αγοράστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες και χρησιμοποιήστε τρία φύλλα από κάτω και τρία από πάνω αφού τα λαδώσετε καλά ανάμεσα. Το αποτέλεσμα θα είναι ίσως διαφορετικό.