Επιστροφή

Χοιρινό σιγοψημένο στη γάστρα με μπαχαρικά και μηλίτη.

Εξοπλισμός

  • Γάστρα μαντεμένια

Συστατικά
  

  • 500 γρ χοιρινό από σπάλα
  • 2 κουτ γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κίμινο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μπουκάλι μηλίτη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα BBQ

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μικρό μπόλ ή σε ένα βάζο βάζουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε μια κούπα από το μηλίτη. Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε γάστρα μαντεμένια βάζουμε το κομμάτι του κρέατος (ολόκληρο) και το λούζουμε με το μείγμα μπαχαρικών - μηλίτη.
    Φοράμε γάντια και κάνουμε ένα καλό μασάζ στο κομμάτι του κρέατος για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ακόμη από το μηλίτη και τοποθετούμε τη γάστρα, σκεπασμένη, σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι.
  • Ψήνουμε για 4 ώρες. προσθέτουμε και το υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε για ακόμη μια ώρα μέχρι το κρέας να είναι ψημένο και μαλακό και να έχει σχεδόν καραμελώσει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για τάκος το "μαδάμε" με τη βοήθεια δυο πιρουνιών και προσθέτουμε τη σάλτσα BBQ. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στα τάκος μας μαζί με άλλα υλικά.
  • Η άλλη ιδέα είναι να το κόψουμε σε κομμάτια και να συνοδεύσουμε κάποιο πιλάφι ή πατάτες προσθέτοντας στη σάλτσα που θα έχει μείνει στην κατσαρόλα λίγη σάλτσα BBQ.

Σημειώσεις

Το χοιρινό που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι κάποιο κομμάτι από σπάλα.
Αν δεν έχουμε μαντεμένια γάστρα θα προτιμήσουμε ένα σκεύος με καπάκι, μεγέθους ανάλογου του κομματιού του κρέατος, που να μπαίνει στο φούρνο. 
Αν περισσέψει από το μαδημένο κρέας μπορούμε να το ζεστάνουμε την επομένη και να προστεθεί σε σάντουιτς. 
Μηλίτη θα βρείτε στα ΣΜ στο ράφι με τις μπύρες ή σε κάποια κάβα.