share

Χοιρινό σιγοψημένο στη γάστρα με μπαχαρικά και μηλίτη.

από
Χοιρινό σιγοψημένο στη γάστρα με μπαχαρικά και μηλίτη.

Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο είχα την ευτυχία να είναι εδώ τα μεγάλα μου παιδιά.

Τιμή μεγάλη που η σύντροφος του γιού μου έτρεξε για πρώτη φορά τον αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας τερματίζοντας με εξαιρετικό χρόνο.

Γευτήκαμε όλες αυτές τις ημέρες Ελληνικές γεύσεις που ετοίμασα εγώ αλλά και γεύσεις άλλων χωρών μιας και τα παιδιά ως πολυταξιδεμένα έχουν εμπειρίες άλλων χωρών.

Η καλύτερη βραδιά για εμένα ήταν όταν μου μαγειρέψαν Μεξικάνικο φτιάχνοντας διάφορες λιχουδιές που προστεθήκαν σε τορτίγιες σε μορφή τάκος.

Ένα από αυτά ήταν και αυτό το κρέας γνωστό και ως pulled pork, το οποίο λάτρεψα και θα το φτιάξω ξανά μόνη μου, όχι για Μεξικάνικο αλλά ως συνοδευτικό με ρύζι ή πατάτες, αυτό μου έκανε κλικ εμένα.

Για το λόγο αυτό κράτησα σημειώσεις, το γράφω και εδώ για λόγους αρχείου αλλά και για όποιον ενδιαφέρεται.

Χοιρινό σιγοψημένο στη γάστρα με μπαχαρικά και μηλίτη.

Εξοπλισμός

  • Γάστρα μαντεμένια

Συστατικά
  

  • 500 γρ χοιρινό από σπάλα
  • 2 κουτ γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού κίμινο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μπουκάλι μηλίτη
  • 1 κουτ. σούπας σάλτσα BBQ

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μικρό μπόλ ή σε ένα βάζο βάζουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε μια κούπα από το μηλίτη. Ανακατεύουμε καλά.
  • Σε γάστρα μαντεμένια βάζουμε το κομμάτι του κρέατος (ολόκληρο) και το λούζουμε με το μείγμα μπαχαρικών – μηλίτη.
    Φοράμε γάντια και κάνουμε ένα καλό μασάζ στο κομμάτι του κρέατος για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε λίγο ακόμη από το μηλίτη και τοποθετούμε τη γάστρα, σκεπασμένη, σε προθερμασμένο φούρνο στους 130 βαθμούς και αέρα, στο κάτω ράφι.
  • Ψήνουμε για 4 ώρες. προσθέτουμε και το υπόλοιπο μηλίτη και συνεχίζουμε για ακόμη μια ώρα μέχρι το κρέας να είναι ψημένο και μαλακό και να έχει σχεδόν καραμελώσει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για τάκος το "μαδάμε" με τη βοήθεια δυο πιρουνιών και προσθέτουμε τη σάλτσα BBQ. Ανακατεύουμε και είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στα τάκος μας μαζί με άλλα υλικά.
  • Η άλλη ιδέα είναι να το κόψουμε σε κομμάτια και να συνοδεύσουμε κάποιο πιλάφι ή πατάτες προσθέτοντας στη σάλτσα που θα έχει μείνει στην κατσαρόλα λίγη σάλτσα BBQ.

Σημειώσεις

Το χοιρινό που θα επιλέξουμε θα πρέπει να είναι κάποιο κομμάτι από σπάλα.
Αν δεν έχουμε μαντεμένια γάστρα θα προτιμήσουμε ένα σκεύος με καπάκι, μεγέθους ανάλογου του κομματιού του κρέατος, που να μπαίνει στο φούρνο. 
Αν περισσέψει από το μαδημένο κρέας μπορούμε να το ζεστάνουμε την επομένη και να προστεθεί σε σάντουιτς. 
Μηλίτη θα βρείτε στα ΣΜ στο ράφι με τις μπύρες ή σε κάποια κάβα. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode