Ετοιμάζουμε τα πράσα το μήλο και τις πατάτες.
Τοποθετούμε στην εστία μικρή κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, το φύλο δάφνης και τα πράσα. Σε χαμηλή ένταση ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν τα πράσα.
Προσθέτουμε τα μήλα και την πατάτα σε κύβους και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών το γάλα και αλατίζουμε ελαφρά. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για περίπου 15 λεπτά να μαλακώσουν οι πατάτες.
Λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων.Προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί σε κύβους και ανακατεύουμε να λιώσει. Ανάβουμε το φούρνο στο γκρίλ. Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε τη φέτα ψωμιού και τοποθετούμε στο φούρνο. Μόλις πάρει λίγο χρώμα μοιράζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί τριμμένο. Αφήνουμε για 1 λεπτό και βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής. Κόβουμε σε κύβους.
Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας τα κομμάτια του ψωμιού, κόβουμε λίγα τρυφερά φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού ή σχοινόπρασου, μια κουταλιά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.