Επιστροφή

Σούπα με πράσο μήλο και τσένταρ

Εξοπλισμός

  • Ραβδομπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων

Συστατικά
  

  • 1 κουτ. γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 100 γρ πράσα κομμένα σε ροδέλες (το άσπρο μέρος)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • 50 ml γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 γρ τυρί τσένταρ ή κεφαλογραβιέρα
  • 1 φέτα χωριάτικου ψωμιού
  • τρυφερά φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού ή σχοινόπρασου
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα πράσα το μήλο και τις πατάτες.
  • Τοποθετούμε στην εστία μικρή κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, το φύλο δάφνης και τα πράσα. Σε χαμηλή ένταση ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν τα πράσα.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και την πατάτα σε κύβους και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών το γάλα και αλατίζουμε ελαφρά. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για περίπου 15 λεπτά να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων.
    Προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί σε κύβους και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Ανάβουμε το φούρνο στο γκρίλ. Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε τη φέτα ψωμιού και τοποθετούμε στο φούρνο. Μόλις πάρει λίγο χρώμα μοιράζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί τριμμένο. Αφήνουμε για 1 λεπτό και βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής. Κόβουμε σε κύβους.
  • Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας τα κομμάτια του ψωμιού, κόβουμε λίγα τρυφερά φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού ή σχοινόπρασου, μια κουταλιά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.