share

Σούπα με πράσα μήλο και τσένταρ

από
Σούπα με πράσα μήλο και τσένταρ

Μάλλον έφτασε ο χειμώνας;; Δεν ξέρω φέτος τι παιχνίδια παίζει ο καιρός.

Άσχετα με τα παιχνίδια του καιρού μια σούπα πάντα είναι ευπρόσδεκτη στο τραπέζι μας, είτε ως πρώτο πιάτο, είτε για ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

“Σκαλίζοντας” βιβλία και διαδίκτυο αποφάσισα να καθιερώσω μια τουλάχιστον, σούπα την εβδομάδα και όσο κρατήσει αυτό!

Αυτή που σας παρουσιάζω σήμερα έγινε με υλικά που τα περισσότερα υπήρχαν στο σπίτι και έπρεπε άμεσα κάποια από αυτά να αξιοποιηθούν.

Η ιδιαίτερη πινελιά στη δική μου σούπα ήταν η προσθήκη στο σερβίρισμα εξαιρετικού ελαιόλαδου πρώιμης συγκομιδής, το γνωστό σε πολλούς αγουρέλαιο.

Οι ποσότητες που δίνω θα δώσουν ένα μεγάλο πιάτο σούπας ή δύο μικρότερα ανάλογα με τις ανάγκες σας μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τα υλικά.

Σούπα με πράσο μήλο και τσένταρ

Εξοπλισμός

  • Ραβδομπλέντερ ή επεξεργαστής τροφίμων

Συστατικά
  

  • 1 κουτ. γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • 100 γρ πράσα κομμένα σε ροδέλες (το άσπρο μέρος)
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 μήλο κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ πατάτες κομμένες σε κύβους
  • 300 ml ζωμό λαχανικών
  • 50 ml γάλα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 γρ τυρί τσένταρ ή κεφαλογραβιέρα
  • 1 φέτα χωριάτικου ψωμιού
  • τρυφερά φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού ή σχοινόπρασου
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα πράσα το μήλο και τις πατάτες.
  • Τοποθετούμε στην εστία μικρή κατσαρόλα και βάζουμε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο, το φύλο δάφνης και τα πράσα. Σε χαμηλή ένταση ανακατεύουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν τα πράσα.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και την πατάτα σε κύβους και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών το γάλα και αλατίζουμε ελαφρά. Βράζουμε σε μέτρια ένταση για περίπου 15 λεπτά να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων.
    Προσθέτουμε τα 3/4 από το τυρί σε κύβους και ανακατεύουμε να λιώσει.
  • Ανάβουμε το φούρνο στο γκρίλ. Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε τη φέτα ψωμιού και τοποθετούμε στο φούρνο. Μόλις πάρει λίγο χρώμα μοιράζουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί τριμμένο. Αφήνουμε για 1 λεπτό και βγάζουμε σε επιφάνεια κοπής. Κόβουμε σε κύβους.
  • Σερβίρουμε τη σούπα προσθέτοντας τα κομμάτια του ψωμιού, κόβουμε λίγα τρυφερά φύλλα φρέσκου κρεμμυδιού ή σχοινόπρασου, μια κουταλιά εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode