Καθαρίζουμε με χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρές φέτες.Καθαρίζουμε το παστινάκι και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε ειδικό σκεύος για μικροκύματα ή σε σακουλάκι τροφίμων, τοποθετούμε στο φούρνο μικροκυμάτων στη δυνατή ένταση για 3 λεπτά. Εναλλακτικά τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά στους 180 βαθμούς και αέρα. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 λεπτά, συνεχίζουμε με τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το παστινάκι, το μαϊντανό χοντροκομμένο και το ζωμό λαχανικών να τα σκεπάζει καλά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Με ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων πολτοποιούμε.Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Σερβίρουμε με ξινή κρέμα ή γιαούρτι γαρνίροντας με λίγα φύλλα μαϊντανού και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Σημειώσεις
Αντί για το παστινάκι μπορούμε να βάλουμε καρότα ή ένα κομμάτι σελινόριζας.