Επιστροφή

Χοιρινό φρικασέ με ασκόλυμπρους

Συστατικά
  

  • 350 γρ χοιρινό από σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες
  • 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 2-3 ασκόλυμπρους
  • 2-3 κουτ. σουπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • λίγα φύλλα άνηθου
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι μικρό

Οδηγίες
 

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε το χοιρινό συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Προσθέτουμε ζεστό νερό που να το σκεπάζει καλά και βράζουε σε μέτρια ένταση για μια ώρα περίπου.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τους ασκόλυμπρους και τους πλένουμε καλά. Δείτε στις σημειώσεις της συνταγής πως τους καθαρίζουμε.
    Κόβουμε τις ρίζες αλλά και τα πράσινα μέρη σε μικρότερα κομμάτια.
  • Μόλις το κρέας έχει σχεδόν βράσει αλατοπιπερώνουμε και το βγάζουμε σε ένα πιάτο.
    Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους ασκόλυμπρους και τον άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε λίγο με κουτάλα να μαραθούν και προσθέτουμε ξανά από πάνω το κρέας.
    Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν οι ασκόλυμπροι φροντίζοντας να μείνει λίγο υγρό ώστε να το προσθέσουμε στο αυγολέμονο.
  • Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ ανάδευσης, προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και λίγο από το ζεστό ζωμό του φαγητού.
    Αδειάζουμε πάνω από το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε. Κλείνουμε την εστία και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
  • Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.
    Συνοδεύουμε με σπιτικό ψωμί τυρί φέτα και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Πως καθαρίζουμε τους ασκόλυμπρους.
Με το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες καθαρίζουμε τη ρίζα του από την εξωτερική μεμβράνη. Σκίζουμε τη ρίζα με κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε το κεντρικό ξυλώδες μέρος. 
Για τα φύλλα: Κάποιοι αφαιρούν τα αγκαθωτά φύλλα και κρατούν τους μίσχους μόνο.
Εγώ δεν τα καθαρίζω τα χρησιμοποιώ όλα είτε τα κάνω βραστά σε σαλάτες είτε τα το προσθέτω σε άλλα φαγητά. Είναι καθαρά επιλογή σας.