Η σημερινή βόλτα στη λαϊκή είχε πρόγραμμα. Θα αγόραζα μαρούλια να κάνω φρικασέ, όμως το πρόγραμμα ανατράπηκε αμέσως μόλις έφτασα στον αγαπημένο μου πάγκο μιας και οι φίλοι μου είχαν φέρει ασκόλυμπρους.
Τους ασκόλυμπρους τους αγαπώ και φροντίζω πάντα όταν βρίσκω να αγοράζω.
Εκτός από σαλάτα τους έχω προσθέσει σε αυτό το πιάτο με γίγαντες στη γάστρα.
Σήμερα αφού τους βρήκα έφτιαξα με αυτούς φρικασέ με χοιρινό για το γεύμα μου για ένα άτομο
Αν δεν βρείτε ασκόλυμπρους ή δεν σας αρέσουν, στη θέση τους μπορείτε να βάλετε μαρούλια ή αντίδια.
Οι ασκόλυμπροι είναι να υπέροχο άγριο χόρτο με λευκές ρίζες το οποίο συλλέγεται από αγκαθώδης θάμνους. Στην Κρήτη είναι από τα πλέον αγαπημένα άγρια χόρτα και το μαγειρεύουν συνήθως με κατσικάκι ή βραστό ως σαλάτα. Το ζουμί από το νερό που θα τους βράσουμε πίνεται και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Υπάρχει από όσο γνωρίζω και καλλιεργήσιμο.
Συναντάται και στην Ισπανία όπου το προσθέτουν σε σαλάτες, σούπες αλλά και σε ομελέτες.
Επίσης στην Ιταλία μαζεύουν τα πράσινα φύλλα πριν το Πάσχα και τα προσθέτουν σε πίτα που θα καταναλωθεί την ημέρα του Πάσχα.
Χοιρινό φρικασέ με ασκόλυμπρους
Συστατικά
- 350 γρ χοιρινό από σπάλα κομμένο σε μικρές μερίδες
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
- 2-3 ασκόλυμπρους
- 2-3 κουτ. σουπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγα φύλλα άνηθου
- Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
- 1 αυγό
- 1 λεμόνι μικρό
Οδηγίες
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά ανακατεύοντας και προσθέτουμε το χοιρινό συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Προσθέτουμε ζεστό νερό που να το σκεπάζει καλά και βράζουε σε μέτρια ένταση για μια ώρα περίπου.
- Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τους ασκόλυμπρους και τους πλένουμε καλά. Δείτε στις σημειώσεις της συνταγής πως τους καθαρίζουμε. Κόβουμε τις ρίζες αλλά και τα πράσινα μέρη σε μικρότερα κομμάτια.
- Μόλις το κρέας έχει σχεδόν βράσει αλατοπιπερώνουμε και το βγάζουμε σε ένα πιάτο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τους ασκόλυμπρους και τον άνηθο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε λίγο με κουτάλα να μαραθούν και προσθέτουμε ξανά από πάνω το κρέας. Προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο ζεστό νερό και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά να μαλακώσουν οι ασκόλυμπροι φροντίζοντας να μείνει λίγο υγρό ώστε να το προσθέσουμε στο αυγολέμονο.
- Χτυπάμε το αυγό σε ένα μπολ ανάδευσης, προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και λίγο από το ζεστό ζωμό του φαγητού. Αδειάζουμε πάνω από το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε. Κλείνουμε την εστία και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
- Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.Συνοδεύουμε με σπιτικό ψωμί τυρί φέτα και ένα ποτήρι κρασί.
Δεν έχω φάει ποτέ αυτό το χόρτο….να φανταστώ στη λαϊκή της Καλλιδρομίου το βρίσκεις ;;;;
Καλημέρα Ράνια, ναι στη λαϊκή Καλλιδρομίου το βρίσκω, μόνο ένας το φέρνει. Μερικές φορές φέρνουν και σε αυτή στου Γκύζη.
Α ωραία, θα τον ψάξω….και όταν πηγαίνεις στην Καλλιδρομίου, ειδοποίησε να πιούμε και ένα καφεδάκι….εγώ εκεί μένω